بررسی تاثیر عصاره آبی گیاه حساس در جداسازی آلودگی انگلی از سبزی جعفری مصرفی در شهرستان ساری
- سال انتشار: 1388
- محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 19، شماره: 73
- کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-19-73_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 168
نویسندگان
چکیده
سابقه و هدف: بیماری های انگلی یکی از شایعترین مشکلات کشورهای در حال توسعه می باشد. اشکال مختلف انگلی همچون کیست، لارو و تخم انگل ازطریق سبزیجات خوراکی قابل انتقال می باشد. برگ گیاه حساس دارای ترکیبات ساپونینی است که بر روی کاهش کشش سطحی موثر بوده و بر شوینده های تجاری ارجحیت دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر عصاره آبی گیاه حساس در جداسازی آلودگی انگلی از سبزیجات مصرفی شهر ساری و مقایسه آن با شوینده های تجاری بود.مواد و روش ها: در این مطالعه که از نوع مطالعات تجربی می باشد، عصاره آبی گیاه حساس با روش خیساندن، در غلظت های ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد تهیه گردید. نمونه های سبزی مورد آزمایش از نوع جعفری کاشته شده در شهر ساری به صورت تصادفی، به مقدار ۱۰۰g برای هر نمونه تهیه گردید. روش آماده سازی نمونه ها در مجاورت سورفاکتان ها با غلظت های مختلف عصاره آبی، کنترل مثبت (شوینده تجاری) و کنترل منفی (آب) طبق دستور العمل سازمان جهانی بهداشت در دو زمان تاثیر صفر و پانزده دقیقه بود و هر غلظت در ۴ روز مختلف تکرار شد. بررسی کیفی و کمی توسط میکرسکوپ نوری ولام مک مستر ۰.۳ میلی متر انجام یافت.یافته ها: حداکثر انگل زدایی عصاره آبی گیاه حساس و شوینده تجاری در زمان تاثیر صفر به ترتیب ۲۳۰۶ و ۹۷ عدد بود و حداکثر انگل زدایی عصاره آبی گیاه حساس، آب و شوینده تجاری در زمان تاثیر ۱۵ دقیقه به تر تیب ۳۰۲۲ ،۶۴ و ۱۱ عدد بود که در ۳ دوره از نتایج، میزان انگلزدایی عصاره آبی گیاه حساس در غلظتهای ۵ ،۱۰ و ۲۰ درصد بیشتر از شوینده تجاری ۱۰ درصد بود. در زمان تاثیر ۱۵ دقیقه در تمامی دوره ها و غلظتها، میزان انگل زدایی گیاه حساس بیشتر از شوینده تجاری بوده است.استنتاج: میزان انگل زدایی عصاره آبی گیاه حساس در تمامی غلظتها در زمان تاثیر ۱۵ دقیقه نسبت به شوینده تجاری بیشتر از آب بود.کلیدواژه ها
Saponin, surfactant, allbezia, parsley, ساپونین، سورفاکتانت، گیاه حساس، سبزی جعفریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.