بررسی روند آلودگی نفتی با وجود کنوانسیون های بین المللی مبنی بر جلوگیری و رفع آن ها

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-20-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی نجفی اسفاد

مرتضی دارابی نیا

چکیده

سابقه و هدف: حداقل از ۵۰ سال قبل با افزایش قابل ملاحظه آلودگی محیط زیست به ویژه توسط مواد نفتی، جامعه جهانی و سازمان های بین المللی تلاش های بی سابقه ای را برای کاهش آلودگی محیط زیست آغاز نمودند که حاصل آن تنظیم حداقل ۲۰۰ کنوانسیون بین المللی زیست محیطی بود. هدف از این مطالعه بررسی روند آلودگی نفتی با وجود کنوانسیون های بین المللی مبنی بر جلوگیری و رفع آن ها طی سال های (۲۰۰۹-۱۹۹۲) می باشد. مواد و روش ها: در این تحقیق میزان آلودگی نفتی از منابع رسمی اخذ گردید و همزمان میزان تولید نفت خام روزانه نیز استخراج و با روند مقدار آلودگی نفتی در همین دوره مورد سنجش قرار گرفت و از مقایسه دو ستون داده های مذکور، درصد آلودگی حاصله نیز محاسبه شد. در ارزیابی آماری از نرم افزار Excel (۲۰۰۷ Version) برای ترسیم و تطبیق نمودار و توصیف داده ها استفاده گردید. یافته ها: دامنه تغییرات آلودگی در سال های مورد مطالعه یعنی از سال ۱۹۹۲ لغایت ۲۰۰۹ که کنوانسیون های ۱۶ گانه بین المللی رفع آلودگی های نفتی نیز مورد تصویب جامعه جهانی قرار گرفت، مورد بررسی واقع شد. میزان آلودگی های نفتی در این مقطع با نوسان ضعیفی سیر نزولی را نشان می دهد، به نحوی که درصد آلودگی نفتی از ۵۶/۹ درصد کل تولیدات نفتی در سال ۱۹۹۲ به ۰۸/۰ درصد در سال ۲۰۰۹ تقلیل یافت. استنتاج: هر چند وجود کنوانسیون های بین المللی و عضویت کشورها در آن ها تاثیر مثبتی در کاهش آلودگی های نفتی داشته است، اما برای رفع کامل آلودگی های نفتی کافی نبوده است و قید تضمین های اساسی در قراردادهای بین المللی همراه با نظارت موثر مراجع بین المللی بر آن لازم است.

کلیدواژه ها

Environmental pollution regulations, oil pollution, oil conventions, مقررات محیط زیست، آلودگی نفتی، قراردادهای نفتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.