ارزیابی ارتباط تغییرات مکانی توزیع سرطان های مری و معده و وضعیت خاک در استان گلستان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-21-1_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی آقابابایی زیارتی

هادی قربانی

محسن حسینعلی زاده

چکیده

سابقه و هدف: یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. هنوز هم سرطان های دستگاه گوارش در شمال کشور، از مهم ترین علت های مرگ ومیر ناشی از سرطان است. شمال ایران علاوه بر این که از نقاط منطبق یافته بر کمربند سرطان مری است، یکی از کانون های سرطان مری در جهان محسوب شده و در شمال شرق ایران مانند ترکمن صحرا به حداکثر مقدار می رسد. سرطان مری معمولا در مراحل پیشرفته ظاهر می شود به طوری که در نیمی از بیماران هنگام تشخیص بیماری موضعی پیشرفته می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات مکانی سرطان های مری و معده در نقاط مختلف استان گلستان و ارتباط آن با شرایط خاک منطقه بود. مواد و روش ها: در این تحقیق با استفاده از زمین آمار سرطان های مری و معده و مجموع آن دو مورد ارزیابی و با مدل های مختلف زمین آماری مورد بررسی قرار گرفت و نهایتا نقشه کریجینگ جهانی سرطان مری و معده ترسیم گردید. یافته ها: نسبت ASR سرطان مری، حداقل ۵۸/۵ و حداکثر ۲۷/۶۸۰ بوده است و مدل بهینه تغییر نما برای سرطان مری، مدل نمایی و سرطان معده، مدل گوسی می باشد. جهت ناهمسانگردی، شمال شرقی- جنوب غربی بوده است. مناطق با بیش ترین تغییرات منطبق بر نهشته های لسی در شمال شرق استان واقع شده که بیش ترین تغییرات مورد مشاهده سرطان مری و معده در شمال شرق محدوده مورد مطالعه رخ داده است. استنتاج: نقشه های حاصل از این مطالعه نشان از این است که در استان گلستان سرطان مری وضعیت حادتری را نسبت به سرطان معده دارد. وضعیت نقشه سرطان از سمت غرب به شرق استان شدیدتر می شود. در شهرستان کلاله که بیش ترین مقدار رسوبات لسی در آن شهرستان واقع شده است، میزان سرطان مری در حداکثر مقدار می باشد.

کلیدواژه ها

Esophageal Cancer, Golestan, Loess Soil, Geo Statistic, سرطان مری، گلستان، خاک و زمین آمار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.