واکاوی ژئوپلیتیکی و جغرافیایی- سیاسی ناامنیهای دهه 1380 خورشیدی در جنوب شرق ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی شهرهای مرزی و امنیت؛ چالشها و رهیافتها
  • کد COI اختصاصی: NCBCS01_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1093
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عمران راستی

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه بیرجند (دکترای جغرافیای سیاسی)

چکیده

جنوب شرق ایران به واسطه مشخصه ها و ویژگیهای خاص جغرافیایی، تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و قومی خاص خود همواره یکی از مناطق ژئوپلیتیکی و از دیدگاه جغرافیای سیاسی، ناحیه ای با پتانسیل واگرایی به شمار آمده است. در طی چند سده اخیر و در دوره های ژئوپلیتیکی مختلف، جنوب شرق ایران شاهد برخی یاغی گریها، تمردها، ناامنیها و در سالیان اخیر برخی از تحرکات تروریستی بوده است بطوریکه کنترل جنوب شرق دغدغه حاکمان ایرانی در چند سده اخیر بوده است. ناامنیهای هردوره ژئوپلیتیکی ویژگیهای خاص خود را داشته که می بایست با در نظر گرفتن رقابتهای ژئوپلیتیکی آن دوره، گفتمانژئوپلیتیکی حاکم بر آن دوره و بازیگران تاثیرگذار جهانی تا محلی به تحلیل آنها پرداخت. در نخستین سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد برخی تحرکات و ناامنیها در جنوب شرق بودیم که به مرور از تعداد و گستره این ناامنیها کاسته شد اما در سومین دهه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی(دهه 1380 خورشیدی)، بواسطه برخی از تحولات ژئوپلیتیکی به وقوع پیوسته در سطح جهانی و منطقه ای و بخصوص حضور نیروهای فرامنطقه ای در همسایگی مرزهای خاوری ایران و ویژگیهای رقابتهای ژئوپلیتیکی دوره حاضر، شاهد بروز یک سری ناامنی از نوع تحرکات تروریستی در جنوب شرق ایران بودیم. در این پژوهش با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی از پشت عینک ژئوپلیتیک و جغرافیای سیاسی ناامنیهای جنوب شرق و مشخصا تحرکات تروریستی گروه جندالله مورد کاوش قرار گرفته و ویژگیها و مولفه های آن شناسایی شده است

کلیدواژه ها

رقابت ژئوپلیتیکی، ناامنی، حرکات تروریستی، جنوب شرق ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.