خصوصیات مورفولوژیکی وبیوشیمیائی میوه وارتباط آن باصفات ارگانولپتیک دربرخی ارقام بومی و وارداتی گلابی(.Pyrus communis L) ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه نهال و بذر، دوره: 37، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SPJ-37-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید عبداللهی

پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

فرناز تهذیبی حق

دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ابهر، ابهر، ایران.

چکیده

در این پژوهش تعداد هفت رقم بومی و پنج رقم وارداتی گلابی (Pyrus communis L.)از نظر خصوصیات مورفولوژیک میوه و صفات بیوشیمائی شامل مواد جامد محلول، اسیدهای آلی قابل تیتر، اسیدیته عصاره، تراکم و اندازه بافت اسکلرئید، اسید آسکوربیک و خصوصیات ارگانولپتیک طی سال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که در ارزیابی های مورفولوژیک میوه مهمترین صفات متمایز کننده: فرم عمومی و اندازه میوه، نسبت طول به قطر، محل قرارگیری بیشترین قطر، پروفیل کنار میوه، رنگ زمینه و بزرگی عدسک ها در رنگ زمینه، بزرگی لکه رنگ روئی و خصوصیات دم میوه بودند. همچنین سه رقم کوشیا، لوئیزبون و اسپادونا، شباهت ظاهری بسیار قابل توجهی داشتند که با توجه به مخلوط این سه رقم در نهالستان های گلابی کشور، خصوصیات دم میوه شامل: اندازه، ضخامت و میزان خمیدگی از صفات بسیار متمایزکننده در این ارقام بود. میزان مواد جامد محلول در دامنه ۱۴ تا ۴/۱۷ درصد متغیر و کمترین آن در رقم زودرس بوره ژیفارد و بالاترین آن در رقم فلسطینی دیده شد. تغییرات میزان اسید قابل تیتر میوه نیز بین ۴/۳ میلی گرم به ازاء گرم وزن تازه میوه در ارقام درگزی، لوئیزبون و اسپادونا تا ۴/۱۱ میلی گرم به ازاء گرم وزن تازه میوه در رقم دمکج بود. در مجموع بالاترین امتیاز کلی میوه در ارزیابی های ارگانولپتیک متعلق به رقم لوئیزبون بود که کیفیت میوه آن بسیارعالی ارزیابی شد. ویژگی های کیفیت میوه این رقم در زمان رسیدن و سایر خصوصیات باغی نظیر سازگاری روی پایه های رویشی و تحمل به بیماری آتشک دلیل گسترش آن به عنوان عمده ترین رقم تجاری گلابی ایران است.

کلیدواژه ها

گلابی, خوشه های اسکلروئیدی, اسید آسکوربیک, سفتی بافت, رقم تجاری, صفات متمایزکننده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.