ارزیابی صفات زراعی، پایداری عملکرد و ویژگی های کیفیت ژنوتیپ های سیب زمینی در مناطق کشت بهاره کشور
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه نهال و بذر، دوره: 37، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_SPJ-37-2_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 170
نویسندگان
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خراسان رضوی، مشهد، ایران.
چکیده
در این پژوهش ۳۳ ژنوتیپ سیب زمینی شامل ۳۱ کلون پیشرفته سیب زمینی حاصل از برنامه های به نژادی به همراه دو رقم تجاری آگریا (مناسب برای خلال سیب زمینی) و کایزر (مناسب برای تازهخوری) به عنوان شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در پنج منطقه (کرج، اردبیل، مشهد، اصفهان و همدان) از نظر صفات زراعی و ویژگی های کیفیت در سال های ۱۳۹۷-۱۳۹۴ بررسی شدند. برای تامین غده های مورد نیاز برای کشت در پنج منطقه، کلون ها در سال ۱۳۹۴ در ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل تکثیر شدند. در طول دوران رشد و پس از برداشت تعداد و وزن غده در بوته، ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، شکل غده، عمق چشم، رنگ پوست و گوشت غده، طول دوره رشد، تعداد غده های بدشکل، شکاف های رشد غده، حفره ای شدن مرکز غده، پوسیدگی قهوه ای حلقوی داخلی غده، تغییر رنگ گوشت غده خام و درصد ماده خشک غده در دو منطقه اردبیل و همدان، و عملکرد غده کل و قابل فروش در پنج منطقه اردبیل، همدان، کرج، مشهد و اصفهان اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس مرکب داده ها برای عملکرد غده کل و قابل فروش نشان دادکه اثر ژنوتیپ، مکان ، سال، سال × مکان، ژنوتیپ × مکان، ژنوتیپ × سال و ژنوتیپ × سال × مکان معنی داری بود. کلون های شماره ۱ (۱۶۷۵)، ۵ (۱۳۷۵)، ۸ (۵۶۷۵) و ۲۶ (۱۰۲۷) دارای بیشترین عملکرد غده بودند. براساس نتایج تجزیه GGE-biplot، کلون های متوسط زودرس و پرمحصول شماره ۱ (۱۶۷۵) و ۸ (۵۶۷۵) دارای بیشترین پایداری عملکرد و کلون های متوسط دیررس شماره ۵ (۱۳۷۵) و ۲۶ (۱۰۲۷) دارای پایداری عملکرد متوسط بودند. کلون های شماره ۵ (۱۳۷۵)، ۸ (۵۶۷۵) و ۲۶ (۱۰۲۷) از درصد ماده خشک غده بالا، رنگ گوشت غده زرد روشن و پررنگ، بدون غده بدشکل، بدون حفره ای شدن مرکز غده، بدون شکاف های رشد غده، پوشش خوب، سیاه شدن گوشت غده جزیی و عمق چشم سطحی برخوردار بودند. در نهایت در این پژوهش، چهار کلون ۱۶۷۵، ۱۳۷۵، ۵۶۷۵ و ۱۰۲۷ به عنوان کلون های امید بخش پرمحصول و با پایداری عملکرد انتخاب شدند. در سال ۱۴۰۰، کلون ۱۶۷۵ به نام رقم جدید تکتا و کلون ۱۰۲۷ به نام رقم جدید رونا نامگذاری و به جامعه کشاورزان سیب زمینی کار معرفی شدند.کلیدواژه ها
سیب زمینی, تعداد غده در بوته, عملکرد غده قابل فروش, پایداری عملکرد, کلون امیدبخشاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.