ارزیابی خصوصیات پومولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپ های امید بخش گردو با باردهی جانبی در ارومیه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه نهال و بذر، دوره: 37، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SPJ-37-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیهان طرحی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه ارومیه، ارومیه

علیرضا فرخزاد

دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه ارومیه، ارومیه

راحله قاسم زاده

استادیار گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

مهدی محسنی آذر

کارشناس گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

چکیده

به منظور شناسایی و انتخاب ژنوتیپهای برترگردو با باردهی جانبی، بخشی از ژرم پلاسم گردو در ارومیه طی سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ مورد ارزیابی اولیه قرار گرفت. یازده ژنوتیپ برتر براساس خصوصیات پومولوژیک انتخاب و همراه با رقم چندلر(Chandler) از نظر خصوصیات پومولوژیک، بیوشیمیایی و اسیدهای چرب مورد ارزیابی قرار گرفتند. برخی صفات مرتبط با خشک میوه و مغز، میزان فنل و فلاونوئید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، درصد چربی و پروفیل اسیدهای چرب مورد بررسی قرار گرفت. وزن خشک میوه از ۱/۹ گرم در ژنوتیپ PG۷ تا ۳۶/۱۵ گرم در ژنوتیپPG۶ و وزن مغز بین ۰۳/۵ گرم در ژنوتیپPG۵ تا ۷۳/۶ گرم در ژنوتیپ PG۶ متغیر بود. بالاترین درصد مغز با کمترین ضخامت پوست سخت در ژنوتیپ PG۷ مشاهده شد که به طور معنی داری بالاتر از رقم چندلر بود. بالاترین محتوای فلاونوئید کل و فعالیت آنتی-اکسیدانی در رقم چندلر مشاهده شد. همه ژنوتیپ های مورد مطالعه غیر از ژنوتیپ PG۲، درصد چربی بالاتر از ۵۵ درصد داشتند. هشت نوع اسید چرب در ژنوتیپها شناسایی شد که بیشترین مقدار به ترتیب مربوط به اسید لینولئیک، اسید اولئیک و اسید لینولنیک بود. بالاترین مقدار اسید لینولئیک (۷۸/۴۷ درصد) و اسید لینولنیک (۷۳/۲۱ درصد) در ژنوتیپ PG۶ مشاهده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که ژنوتیپ های بسیار مطلوبی در میان ژنوتیپ های بومی گزینش شده وجود داشت که از نظر برخی ویژگیهای کمی و کیفیت خشک میوه و مغز با رقم چندلر قابل رقابت بودند.

کلیدواژه ها

گردو, وزن میوه خشک, درصد مغز, اسیدهای چرب, فعالیت آنتی اکسیدانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.