بررسی حضور مالاسزیا در ضایعات آکنه ایی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه پوست بیمارستان بوعلی ساری و ارزیابی سطح حساسیت دارویی گونه های جدا شده نسبت به کتوکونازول، میکونازول و کلوتریمازول

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 21، شماره: 81
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-21-81_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا کلارستاقی

زهره حاج حیدری

محمدتقی هدایتی

طاهره شکوهی

چکیده

سابقه و هدف: مالاسزیا از عوامل اتیولوژیک بیماری های پوستی از جمله آکنه و پاتوژن فرصت طلب در عفونت های مهاجم می باشد. با توجه به عدم وجود مطالعه ایی در این زمینه در استان و مطالعات اندک در کشور، مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع آکنه ناشی از مالاسزیا و همچنین سطح حساسیت دارویی گونه های جدا شده انجام شد.مواد و روش ها: در این مطالعه تعداد ۱۲۲ بیمار (۶۶ زن و ۵۶ مرد) مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه ها از محتویات داخل آکنه تهیه شد. آزمایش میکروسکوپی نمونه ها با +KOH کالکوفلوئور وایت انجام شد. جهت کشت نمونه ها از محیط لیمینگ نوتمن استفاده گردید. گونه های جداشده به کمک ویژگی های مورفولوژی و فیزیولوژیکی شناسایی شده و با روش مولکولی نیز تایید شدند. تست حساسیت دارویی به روش براث میکرودایلوشن و با استفاده از داروهای کتوکونازول، کلوتریمازول و میکونازول انجام شد. میزان حداقل غلظت مهارکنندگی (Minimal inhibitory concentration: MIC) و حداقل غلظت کشندگی (Minimal fungicidal concentration: MFC) برای هر سه دارو به صورت جداگانه تعیین گردید.یافته ها: در آزمایش مستقیم میکروسکوپی در ۶۰ نمونه (۴۹.۲ درصد)، سلول های مخمری دیده شد. کشت محتویات داخل آکنه در ۲۳ مورد از نظر رشد قارچی مثبت شد. مالاسزیا فورفور در ۳ مورد (۲.۵ درصد) تشخیص داده شد. بقیه موارد مثبت رشد قارچی مربوط به جنس کاندیدا بود. MIC داروی کتوکونازول در محدوده۰.۰۳-۲mg/ml ، داروی کلوتریمازول در محدوده ۴-۱۶mg/ml و داروی میکونازول در محدوده ۲-۱۶ mg/ml تعیین شد. همچنین MFC داروی کتوکونازول در محدوده ۰.۰۳-۲mg/ml، داروی کلوتریمازول در محدوده ۸-۱۶mg/ml و داروی میکونازول در محدوده ۴-۱۶mg/ml تعیین شد.استنتاج: با توجه به جداسازی قابل توجه کاندیدا در ضایعات آکنه در مطالعه حاضر تشخیص های افتراقی دقیق بر پایه کشت نمونه ها تاکید می شود. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که کتوکونازول موثرترین ایمیدازول در برابر ایزوله های مالاسزیا فورفور تست شده می باشد.

کلیدواژه ها

Malassezia, acne, antifungal susceptibility, مالاسزیا، آکنه، حساسیت دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.