اثر مصرف خوراکی عصاره متانولی گرده خرما بر محور هیپوفیز- بیضه در موش صحرایی نر دیابتی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 22، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-22-1_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد کاظمی نیا

سهیلا ابراهیمی وسطی کلایی

سیما نصری

چکیده

سابقه و هدف: احتمالا بین عدم تعادل سطوح سرمی هورمون های جنسی در دیابت و اختلالات تولید مثلی مربوط به آن ارتباط قوی وجود دارد . گیاه خرما سال هاست به عنوان گیاهی دارویی در دنیا شناخته شده است . هدف از این مطالعه و هورمون (LH) ارزیابی نقش حفاظتی عصاره الکلی گرده خرما بر سطح سرمی تستوسترون، هورمون لوتئینی کننده در موش های صحرایی نر بالغ دیابتی بود. (FSH) محرکه فولیکولی مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی ۳۰ سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار انتخاب و به صو رت تصادفی به سه گروه مساوی کنترل، دیابتی و درمان تقسیم شدند . دیابت به واسطه تزریق داخل صفاقی یک دوز استرپتوزوتوسین ۰/۲ عصاره الکلی گرده خرما را به mg/kg ۵۵ ) القا گردید . موش های دیابتی در گروه درمان به مدت ۴ هفته روزانه mg/kg) صورت گاواژ دریافت کردند . گروه دیابتی و کنترل روزانه حجم مساوی آب مقطر دریافت کردند . در پایان موش ها با تزریق داخل صفاقی پنتوباربیتال سدیم بیهوش و تحت جراحی قرار گرفتند . نمونه های خونی از بطن چپ گرفته شد و بافت های بیضوی بلافاصله بعد از جراحی برداشته شده و برای مطالعات بافتی آماده شدند . سطح هورمون های تستوسترون، و (ANOVA) با روش الایزا اندازه گیری گردید . مقایسه های آماری با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه FSH و LH نسخه ۱۹ انجام شد. SPSS متعاقب ان تست توکی با استفاده از نرم افزار یافته ها: میانگین سطح سرمی تستوسترون، وزن بیضه و وزن اپیدید یم در گروه دیابتی به صورت معنی داری در مقایسه هم چنین در گروه دیابتی آرایش سلول های توبولی بهم خورده، سلول های .(p< ۰/ با گروه کنترل کاهش یافت ( ۰۵ FSH و LH اسپرماتوگونی حفره دار شده و تعداد اندکی اسپرم در حفره مرکزی اغلب لوله های منی ساز دیده شد . سطح تغییر م عنی داری را بین گروه ها نشان نداد . اما در گروه درمان سطح تستوسترون در مقایسه با گروه دیابتی افزایش یافت یافته های هیستوپاتولوژی گروه درمان مشابه گروه کنترل بود. .(p< ۰/۰۵) استنتاج: به نظر می رسد مصرف عصاره الکلی گرده خرما بتواند در حفاظت و بهبود ساختمان بیض ه در موش های دیابتی موثر باشد و احتمال دارد بر تغییر مقدار تستوسترون ناشی از دیابت اثر تنظیم کنندگی داشته باشد.

کلیدواژه ها

Palm pollen, spermatogenesis, FSH, LH, diabetes, گرده خرما, اسپرماتوزنز, هورمون محرک هفولیکولی, هورمون لوتئینی کننده, دیابت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.