القای آپوپتوز توسط کانتاریدین در پروماستیگوتها و ماکروفاژهای آلوده به آماستیگوتهای لیشمانیا ماژور در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 22، شماره: 89
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-22-89_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی معروفی

فاطمه غفاریفر

عبدالحسین دلیمی

زهره شریفی

زهیر حسن

چکیده

سابقه و هدف: لیشمانیا تک یاخته ایی تاژکدار عامل لیشمانیوزیس است و مشکل عمده سلامت در بسیاری از کشورها، به خصوص در کشورهای در حال توسعه است. کانتاریدین ترکیبی ترپنوئیدی است که در سوسک های خانواده Meloidae و Oedomeridae وجود دارد و ماده ایی تاول زاست که درسلول های سرطانی، مرگ برنامه ریزی شده را القاء می کند. این مطالعه جهت تعیین اثرکانتاریدین در القاء مرگ برنامهریزی شده سلولی در پروماستیگوت و ماکروفاژ آلوده به لیشمانیا صورت گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی اثر کانتاریدین با غلظتهای ۵/۰ تا ۵۰ میکروگرم در میلیلیتر، بر پروماستیگوت لیشمانیا ماژور و غلظتهای ۵۰ و ۲۰، ۵ میکروگرم در میلیلیتر بر ماکروفاژ آلوده به لیشمانیا ماژور در شرایط آزمایشگاهی پس از گذشت ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت، با فلوسایتومتری بررسی شد. یافته ها: نتایج نشان داد که کانتاریدین با غلظت ۵۰ و ۵/۰ میکروگرم در میلیلیتر دی متیل سولفوک ید (Dimethy۱ sulfoxid: DMSO) پس از۷۲ ساعت در پروماستیگوتها بهترتیب ۵/۶۸ درصد کشندگی (۲۳/۶۳ درصد مرگ برنامهریزی شده سلولی، ۲۷/۵ درصد مرگ برنامهریزی شده تاخیری و صفر درصد نکروز) و ۲۹/۱۴ درصد کشندگی (۱۲/۱۳ مرگ برنامهریزی شده، ۱۲/۱ درصد مرگ برنامهریزی شده تاخیری و ۰۵/۰ درصد نکروز) میدهد. میزان کشندگی کانتاریدین ۵۰ و ۵ میکروگرم در میلیلیتر بر ماکروفاژ آلوده پس از گذشت ۴۸ ساعت بهترتیب ۸۱/۶۱ درصد (۴۲/۴۳ درصد مرگ برنامهریزی شده سلولی، ۲۷/۱ درصد مرگ برنامهریزی شده تاخیری و ۱۱/۱۷ درصد نکروز) و ۴۴/۴۴ درصد (۰۵/۳۱ درصد مرگ برنامهریزی شده سلولی، ۰۸/۱۰ درصد نکروز و ۳۱/۳ درصد مرگ برنامهریزی شده تاخیری) بود. همچنین میزان کشندگی کانتاریدین ۵۰ و ۵ میکروگرم در میلیلیتر بر ماکروفاژ غیرآلوده پس از گذشت ۴۸ ساعت بهترتیب ۳۴/۴۹ درصد (۳۵/۲۱ درصد مرگ برنامهریزی شده سلولی، ۲۳/۴ درصد مرگ برنامهریزی شده تاخیری و ۷۶/۲۳ درصد نکروز) و ۷۹/۴۳ درصد (۹/۳۴ درصد مرگ برنامهریزی شده سلولی، ۲۷/۷ درصد نکروز و ۶۱/۱ درصد مرگ برنامهریزی شده تاخیری) بود. استنتاج: نتایج نشان داد که کانتاریدین در زمان و غلظت های متفاوت باعث القای مرگ برنامهریزی شده سلولی در پروماستیگوتهای لیشمانیا ماژور و ماکروفاژ آلوده به لیشمانیا ماژور میشود.

کلیدواژه ها

Apoptosis, cantharidin, flow cytometry, Leishmania major, آپوپتوز، فلوسایتومتری، کانتاریدین، لیشمانیا ماژور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.