تبیین فرایند شکل گیری امنیت روانی زنان مطلقه: یک پژوهش کیفی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SHPP-10-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بنفشه حسنوند

PhD Student, Department of Counseling, Aras International Campus, University of Tehran, Tehran, Iran

فاطمه نصرتی

Assistant Professor, Department of Psychology and Education of Exceptional Children, University of Tehran, Tehran, Iran

زهرا جهانبخشی

Assistant Professor, Department of Counseling, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

حسین کشاورز افشار

Assistant Professor, Department of Counseling, University of Tehran, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: جدایی بین زوجین یکی از ویژگی های پیوندهای زناشویی است. پس از جدایی برای زوجین شرایطی متفاوت و آمیخته با تنش شکل می گیرد که ممکن است برای زنان کمی شدیدتر باشد. شناخت عوامل تعدیل کننده این شرایط می تواند به مدیریت این دوران کمک شایانی نماید. هدف: این پژوهش با هدف تبیین فرایند شکل ­گیری امنیت­ روانی زنان مطلقه به روش کیفی انجام شد. روش: روش پژوهش حاضر کیفی و به شیوه پدیدارشناسی انجام شد. جامعه­ آماری زنان مطلقه شهرستان الشتر در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بود، که حداقل شش ماه و حداکثر ۴ سال از طلاق آن­ ها گذشته باشد. تعداد ۱۸ نفر به روش نمونه ­گیری هدفمند انتخاب و از مصاحبه نیمه­ ساختاریافته جهت ­گردآوری داده ­ها استفاده شد. به منظور تسهیل در فرآیند کدگذاری و تحلیل­ از نرم ­افزار مکس ­کیودی ای استفاده شد. یافته ­ها: مطابق یافته ها عوامل تاثیرگذار در شکل­ گیری امنیت روانی زنان مطلقه عبارتند از: الف) عوامل زمینه­ ساز ب) عوامل آشکارساز ج) عوامل تدوام ­بخش د) عوامل تثبیت کننده که در مجموع این عوامل باعث ایجاد تاثیرات بدنی و جسمی، تاثیرات روانی و خلقی، تاثیرات شناختی و تاثیرات رفتاری شده که زمینه ایجاد امنیت روانی در زنان مطلقه را ایجاد می کند. نتیجه ­گیری: امنیت روانی در زنان مطلقه یک متغیر چند بعدی است و عوامل متعددی در فرایند شکل­ گیری این فرایند نقش دارند. شناسایی این عوامل در محیط ها، فرهنگ ها و جوامع مختلف می تواند متفاوت باشد که می توان با شناخت آن ها اقدامات لازم و موثر در راستای بهبود و ارتقای امنیت روانی زنان مطلقه را تنظیم و ایجاد نمود.

کلیدواژه ها

Mental security, Divorce, Qualitative method, امنیت روانی, طلاق, کیفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.