نقش بازارچه های مرزی در هدایت مهاجرت روستا- شهری (نمونه موردی بازارچه ی مرزی باشماق مریوان)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی شهرهای مرزی و امنیت؛ چالشها و رهیافتها
  • کد COI اختصاصی: NCBCS01_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1787
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خالد احمدی

دانشجویان کارشناسی ارشدبرنانه ریزی روستایی

زهرا تاراسی

چکیده

بازارچه مرزی باشماق در فاصله 17 کیلومتری غرب شهر مریوان و در جوار روستای مرزی باشماق قرار دارد. . از سال 1369 عملاً فعالیت اقتصادی از طریق مرز باشماق با کردستان عراق شروع شده است و در غیاب گمرک رسمی به خوبی توانسته است در صادرات به شمال عراق و حتی مناطق مرکزی آن نقش اساسی ایفا کند. حرکت افراد و گروه ها بطوردائم یا موقت باعث ایجاد تغیر درالگوی سکونت میشود دلایل مهاجرت میتواند اقتصادی،اجتماعی،مذهبی،سیاسی وغیره باشد ولی دلیل اصلی همانا آزمون ناشناخته ها وزندگی درشرایط اقلیمی ونیز امتحان شانس جدیدی در زندگی است. عمدتاً ایده ی شرایط 170 ). لذا تحرکی فضایی بین دو واحدجغرافیایی . زندگی جدیدزندگی یاسرزمین موعود محکمترین دلیل میتواند باشد( 1386 صورت میگیرد که دارای پیامدهایی درهردوفضای جغرافیایی است. در نگاهی گذرا به تاریخ میهنمان سه تغیر عمده ی اصلاحات ارضی، در سال 1342 ،انقلاب اسلامی در سال 1357 و جنگ تحمیلی در فاصله سالهای 1359 تا 1367 خود را به ما می نمایانند که بیشترین حجم مهاجرت را در کشور باعث شده اند. طبق آخرین سرشماری جمعیت شهرستان مریوان در سال 1385 برابربا 153271 نفر می باشد که درمقایسه بااولین سرشماری عمومی( 1330 )که فقط دارای 1384 نفر جمعیت بوده رشدی چشمگیر داشته، میزان جمعیت درمنطقه ی مورد مطالعه درطول زمان ومتاثرازشرایط مختلف همواره فراز و فرودهایی راتجربه نموده است. به طور کلی شهرستان مریوان به دو د لیل طبیعی و تجاری، از بین شهرهای استان، یک مکان مهاجرپذیر محسوب می شود.دراین مقاله سعی نمودیم روندتغیرات جمعیتی را طی دوره های مختلف سرشماری بررسی نموده وعلل وپیامدهای، این تغیرات رادر تمام جنبه های اجتماعی،اقتصادی،وفیزیکی آن بررسی کنیم.

کلیدواژه ها

مهاجرت روستا- شهری، مریوان، الگوی سکونت، تحرک فضایی، اصلاحات ارضی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.