غربالگری کانسر پروستات در افراد بالای ۴۰ سال با سابقه فامیلی مثبت

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 22، شماره: 97
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-22-97_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید شافی

عمادالدین موعودی

مهدی ابولفضلی

امین ضرغامی

مهدی محمد پور

علیرضا فیروزجائی

مریم رحیمی

چکیده

سابقه و هدف: کانسر پروستات یکی از بیماری های شایع در مردان می باشد. مطالعات اپیدمیولوژیک انجام شده نقش سابقه خانوادگی مثبت را به طور واضح در کانسر پروستات بیان می کنند. با کمک DRE و تعیین سطح سرمی PSA می توان کانسر پروستات را قبل از ایجاد علایم بالینی تشخیص داد که از این روش ها جهت بیماریابی کانسر پروستات استفاده می شود. این مطالعه با هدف بیماریابی در فامیل درجه اول بیماران کانسر پروستات با سن بالای ۴۰سال انجام می شود. مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی بر روی افراد فامیل درجه اول با سن بالای ۴۰ سال بیمارانی که تشخیص قطعی کانسر پروستات داشته اند به مدت یک سال از ۹۰- ۱۳۸۹ در بیمارستان شهید بهشتی شهرستان بابل انجام شده است. در نهایت ۱۰۳ نفر وارد مطالعه شدند. جهت بیماریابی فعال کانسر پروستات، پس از اخذ رضایت آگاهانه اندازه گیری سطح PSA خون در آزمایشگاه و معاینه بالینی DRE انجام شد. در صورت اشکال در هر یک از دو مورد فوق از پروستات نمونه پاتولوژی گرفته شد. اطلاعات به دست آمده جمع آوری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه تحلیل آماری قرار گرفت. یافته ها: محدوده سنی افراد مورد مطالعه ۸۰-۴۰ سال با میانگین سنی ۸۸/۸±۵۱ بوده است. با توجه به انجام غربالگری بر اساس DRE و PSA، در افراد مورد مطالعه، ۱۵ نفر (۵/۱۴ درصد) دچار اختلال بودند. که از این بین، ۶ نفر PSA غیر نرمال و ۶ نفر DRE غیر نرمال، و ۳ نفر در هر دو مورد اختلال داشتند. در مرحله دوم مطالعه که شامل بیوپسی از افراد دارای اختلال در تست غربالگری بود، ۸ نفر از این ۱۵ نفر از ادامه مطالعه باز ماندند و ۷ نفر باقی مانده تحت بیوپسی از غده پروستات قرار گرفتند. در نتایج حاصل از بیوپسی انجام شده، در ۳ نفر کانسر پروستات گزارش شده است. در نهایت نسبت بیماریابی کانسر پروستات در جمعیت مورد مطالعه (۱/۶-۰ CI: ۹۵ درصد) ۹/۲ درصد محاسبه گردید. استنتاج: از آن جایی که سابقه خانوادگی مثبت قوی ترین عامل خطر برای کانسر پروستات است و با توجه به این که در مطالعه حاضر بروز کانسر پروستات در افراد با سابقه خانوادگی مثبت، بالا گزارش شده، انجام برنامه غربالگری کانسر پروستات با کمک PSA و DRE در این افراد پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

Screening, prostate cancer, prostate specific antigen, family history, غربالگری, آنتی ژن اختصاصی پروستات, کانسر پروستات, سابقه خانوادگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.