سنجش میزان زیست پذیری در بافت های از پیش طراحی شده و خودرو شهر قزوین با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی (نمونه موردی: محله های مینودر و غیاث آباد)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه اندیشه راهبردی شهرسازی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_UTIKI-1-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب عادلی

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

سیمین حمزه ای ها

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

چکیده

در این پژوهش با مطالعه ادبیات نظری، هفت مولفه اصلی برای سنجش میزان زیست­ پذیری در محلات مسکونی در نظر گرفته­ شد، که عبارتند از: سرمایه اجتماعی، عدالت­ اقتصادی، سرزندگی، هویت، محیط کالبدی سازگار، دسترسی و تاب­ آوری بافت. آن­گاه با استفاده از آمارهای موجود، برداشت میدانی و پرسشنامه هر یک از سنجه­ ها را در دو بافت خودرو (محله غیاث­ آباد) و از پیش برنامه ریزی شده (محله مینودر) اندازه­ گیری شد. با استفاده از تکنیک AHP مولفه ها و شاخص­ های فوق­ الذکر وزن ­دهی و امتیاز نسبی هر یک از بافت­ های مورد نظر محاسبه شده ­است. بر اساس نتایج حاصل، میزان زیست پذیری محله غیاث آباد به عنوان بافت برنامه ریزی­ نشده معاصر شهر قزوین نسبت به محله مینودر با بافت برنامه­ ریزی­ شده، بالاتر است. به نظر می­ رسد یکی از دلایل مهم پایین بودن میزان زیست پذیری در محلات برنامه­ ریزی شده عدم توجه به مسائل اجتماعی-فرهنگی در فاز طراحی است. این بررسی اولویت­ های برنامه­ ریزی را در این دو بافت جهت دستیابی به زیست­ پذیری بالاتر را مشخص می­ سازد. براین اساس در بافت طراحی شده توجه به راهکارهایی جهت ارتقاء سرمایه اجتماعی، ارتقاء سرزندگی محیط شهر و ایجاد هویتی منحصر به فرد اشاره نمود. در بافت طراحی نشده، برنامه­ ریزی جهت ارتقاء سطح تاب­ آوری و حذف کاربری­ های ناسازگار می­ بایست در اولویت قرارگیرد.

کلیدواژه ها

زیست پذیری, فرآیند تحلیل سلسله مراتبی, محله, برنامه ریزی شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.