Investigating the effectiveness of the combination package of Child's Personality Type and Parent child interaction therapy in reducing anxiety symptoms and thought and attention problems

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و آموزش در دوران کودکی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JECHE-4-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم عیسی زاده

Department Of Psychology and Education, Faculty Of Education And Psychology, University Of Science and Research, Science and Research, Iran.

رضا قربان جهرمی

Department Of Psychology and Education, Faculty Of Education And Psychology, University Of Science and Research, Science and Research, Iran.

منصوره کریم زاده

دانشیار دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران

فاطمه دهقانی آرانی

چکیده

زمینه و هدف: باتوجه به اینکه والدین به عنوان نزدیک ترین افراد به کودک بیشترین سهم را در تغییرات رفتاری کودک ایفا می کنند و به هر میزان توانایی آن ها در مدیریت مشکلات اضطرابی و مشکلات توجه بیشتر باشد باعث کاهش اختلالات در فرزندان آن ها خواهد شد. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی بسته ترکیبی تعامل والد کودک آیبرگ و و الدگری شخصیت مدار درکاهش نشانه های اضطرابی و مشکلات تفکر وتوجه بود. روش پژوهش: روش این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهش، کل مادران کودکان با مشکلات توجه و نشانه های اضطرابی ۷ تا ۱۰ سال شهر تهران بود که از میان آن ها مادران ۳۰ کودک با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی و با فرمول حجم نمونه برای پژوهش های آزمایشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند (هر گروه ۱۵ نفر). گروه آزمایش ۸ جلسه آنلاین ۹۰ دقیقه ای آموزش تعامل والد کودک آیبرگ ۱۹۹۵ و والدگری شخصیت مدار را دریافت کرد و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. یافته ها: نتایج آزمون تحلیل کوواریانس با هدف بررسی تاثیر مداخله بر مشکلات رفتاری نشان داد که بسته مداخله ای تعامل والد-کودک آیبرگ و والدگری شخصیت مدار در کاهش نشانه های اضطرابی و مشکلات تفکر و توجه اثرگذار بوده است (۰۱/۰> p). مقایسه اندازه های اثر بدست آمده نشان داد که بسته مداخله ای، بیشترین تاثیر را بر اضطراب با ضریب اتای ۵۱۱/۰ دارد و پس از آن مشکلات تفکر با ضریب اتای ۴۴۳/۰ قرار دارد. نتیجه گیری: برای تجزیه وتحلیل داده ها ابتدا اطلاعات توصیفی مربوط به متغیرهای پژوهش ارائه و پس از آن مفروضه های استفاده از تحلیل کوواریانس بررسی نتایج حاصل از آزمون فرضیه نشان داد که بسته ترکیبی تعامل والد کودک آیبرگ و و الدگری شخصیت مدار درکاهش نشانه های اضطرابی و مشکلات تفکر وتوجه تاثیر معنی داری دارد. به عبارت دیگر، بین گروه آزمایش و گروه گواه به لحاظ متغیرهای مزبور تفاوت معنی داری وجود دارد. می توان گفت که سبک فرزندپروری با مشکلات رفتاری کودکان ارتباط دارد به شکلی که بر اهمیت نوع روابط درون خانواده برای دوران کودکی تاکید شده است.

کلیدواژه ها

Keywords: Parent-Child Interaction Therapy, personality Type based parenting, anxiety symptoms, thinking and attention problems, آموزش تعاملی والد کودک و و الدگری شخصیت مدار, نشانه های اضطرابی, مشکلات تفکر و توجه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.