تاثیر آینه درمانی بر توانایی مراقبت از خود در بیماران مبتلا به سکته مغزی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 23، شماره: 107
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-23-107_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز بهرامی

سیدرضا مظلوم

فرزانه حسن زاده

کاویان قندهاری

چکیده

سابقه و هدف: سکته مغزی یکی از علل عمده از کارافتادگی و ناتوانی در مراقبت از خود است. بنابراین معرفی و توسعه روش های درمانی جدید به منظور ارتقاء و تسریع مرحله بهبودی بعد از حادثه مغزی، از لحاظ درمانی، اجتماعی و اقتصادی اهمیت زیادی دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آینه درمانی بر توانایی مراقبت از خود پس از سکته مغزی به انجام شد. مواد و روش ها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی تعداد ۵۰ نفر بیمار مبتلا به سکته مغزی در مدت ۸ ماه به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل (۲۵ نفر) و آینه درمانی (۲۵ نفر) قرار گرفتند. در گروه مداخله، آینه درمانی به مدت ۳۰ دقیقه و در ۲۰ جلسه به صورت روزانه یا روز در میان انجام شد، به این صورت که فرد حرکات دامنه حرکتی اندام فوقانی و تحتانی را توسط سمت سالم در مقابل آینه انجام داده و تنها تصویر آینه ای آن را مشاهده می نمود. هر دو گروه آینه درمانی و کنترل برنامه معمول توان بخشی (تحریک عصبی- عضلانی و حرکت درمانی) را دریافت می کردند. توانایی مراقبت از خود قبل از مداخله و پایان جلسات پنجم، دهم، پانزدهم و بیستم، با استفاده از ابزار بارتل مورد ارزیابی قرار گرفت. نمره مراقبت از خود در مراحل مختلف و در دو گروه، توسط آزمون تی و تحلیل واریانس با مقادیر تکراری مقایسه شدند. سایر آزمون های به کار رفته شامل من ویتنی، کای اسکوئر و آنالیز واریانس دوطرفه می باشد. یافته ها: دو گروه قبل از مداخله از نظر توانایی مراقبت از خود و متغیرهای مداخله گر تفاوت آماری معنی داری نداشتند. در پایان جلسه پنجم، دهم و پانزدهم بیماران از نظر توانایی مراقبت از خود تفاوت آماری معنی دار داشتند (۰۵/۰> p). اما در پایان جلسه بیستم بیماران در گروه آینه درمانی از نظر توانایی مراقبت از خود نسبت به گروه کنترل تفاوت آماری معنی داری نداشتند (۰۵/۰p) ولی به صورت متقابل این دو تاثیری بر مراقبت از خود بیماران پس از سکته مغزی نداشته است (۰۵/۰< p). استنتاج: آینه درمانی به عنوان یک درمان مکمل ساده، ارزان و مددجو محور می تواند توانایی مراقبت ازخود بیماران سکته مغزی را تا حدودی بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

Activity daily of living, mirror therapy, self care, stroke rehabilitation, فعالیت های روزمره زندگی, آینه درمانی, توانبخشی سکته مغزی, مراقبت از خود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.