مقایسه اثرات آرام بخشی پروپوفول- فنتانیل با میدازولام– مپریدین در بیماران تحت کولونوسکوپی انتخابی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 23، شماره: 108
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-23-108_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید حسینی

علوم پزشکی مازندران

حافظ فاخری

علوم پزشکی مازندران

عالیه زمانی

علوم پزشکی مازندران

علی شوپای جویباری

علوم پزشکی مازندران

نادیا بنی هاشم

علوم پزشکی مازندران

ایرج ملکی

علوم پزشکی مازندران

ترنگ تقوایی

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف: کولونوسکوپی یک روش تشخیصی تهاجمی کوتاه مدت است که سبب درد، ناراحتی و اضطراب قابل توجهی در بیماران می شود. برای کاهش این عوارض از روش های متفاوت آرام بخشی و بی دردی استفاده می شود. هدف از این مطالعه مقایسه اثر آرام بخشی دو رژیم پروپوفول- فنتانیل و مپردین- میدازولام در بیماران کاندید کولونوسکوپی الکتیو بود. مواد و روش ها: در یک مطالعه تصادفی دو سو کور ۸۳ بیمار تحت کولونوسکوپی الکتیو مورد مطالعه قرار گرفتند. در گروه پروپوفول-فنتانیل، پس از تزریق ۱ میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن فنتانیل و ۵/۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن پروپوفول، انفوزیون پروپوفول با دوز ۲۵ میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن در دقیقه ادامه یافت. در گروه میدازولام- مپردین نیز مپردین با دوز ۷/۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و میدازولام ۰۳/۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن تزریق شد. کیفیت آرام بخشی، ضربان قلب، فشار خون، Saturation اکسیژن شریانی و طول مدت ریکاوری در دو گروه مقایسه شد. یافته ها: افت فشار خون سیستولی، ضربان قلب و Saturation اکسیژن شریانی در هیچ یک از گروه ها، گزارش نشد. درجه آرام بخشی در گروه پروپوفول- فنتانیل از گروه مپردین- میدازولام بیشتر بود. طول ریکاوری در گروه پروپوفول- فنتانیل۹۰/۴ ± ۶۸/۱۲ دقیقه و در گروه مپردین- میدازولام ۰۷/۲ ± ۷۵/۲۵ دقیقه بود (۰۲۳/۰ = P). استنتاج: پروپوفول- فنتانیل آرام بخشی، بی دردی و رضایت بهتری را نسبت به مپردین- میدازولام در بیماران تحت کولونوسکوپی فراهم می کند. استفاده از این ترکیب به جای میدازولام- مپردین در بیماران تحت کولونوسکوپی انتخابی، توصیه میشود.

کلیدواژه ها

Colonoscopy, Propofol, Fentanyl, Midazolam, Meperidine, کولونوسکوپی, پروپوفول, فنتانیل, میدازولام, مپریدین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.