اندازه گیری فلزات جیوه، سرب، آرسنیک، کادمیوم و کروم در نمک و آب دریاچه مهارلو (استان فارس) در فصول مختلف سال

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 23، شماره: 108
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-23-108_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود حاتمی منش

علوم پزشکی مازندران

محسن میرزایی

علوم پزشکی مازندران

مجتبی بندگانی

علوم پزشکی مازندران

مهربان صادقی

علوم پزشکی مازندران

فرح ناز ثابت

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف: امروزه آلودگی های محیط زیست، یکی از مخاطرات و موضوعات مهم در بحث ایمنی مواد غذایی در سطح جهان است. با توجه به اهمیت نمک و آب در رژیم غذایی و استحصال آن از دریاچه مهارلو، مطالعه حاضر سعی در اندازه گیری غلظت فلزات سنگین کروم، جیوه، آرسنیک، کادمیوم و سرب در نمک و آب دریاچه مهارلو در فصول مختلف سال به عنوان یکی از مهم ترین آلاینده های زیست محیطی دارد. مواد و روش ها: به منظور پایش آلودگی فلزات کروم، آرسنیک، جیوه، کادمیوم و سرب از مرداد ۱۳۸۸ تا اردیبهشت ۱۳۸۹ در هر فصل، ۵ نمونه از آب و نمک این دریاچه، نمونه برداری صورت گرفت و پس از هضم نمونه ها، غلظت این فلزات با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین شد. یافته ها: ترتیب غلظت فلزات در فصول مختلف به ترتیب در نمک Hg < Pb < Cd < As < Cr و در آب Pb < Cd < Hg < As < Cr بود. در نمک، بیشترین غلظت فلزات کروم، کادمیوم، آرسنیک و سرب در فصل بهار و برای جیوه در فصل تابستان مشاهده گردید و همچنین در نمونه های آب، بیشترین غلظت آرسنیک و کادمیوم در فصل بهار، جیوه و کروم در تابستان و فلز سرب در پاییز به دست آمد. استنتاج: تغییرات غلظت فلزات در فصول مختلف سال، ناشی از تغییر میزان آب ورودی و فعالیت های انسانی به ویژه فعالیت های کشاورزی در فصول مختلف می باشد. همچنین غلظت جیوه و سرب در نمونه های نمک این دریاچه، کمتر از استاندارد (ایران) حداکثر مجاز آلاینده ها، در نمک خوراکی بود.

کلیدواژه ها

Maharlo Lake, Iran, heavy metal, salt, water, pollution, دریاچه مهارلو, فلزات سنگین, نمک, آلودگی آب, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.