بررسی غلظت فلوئور در منابع آب شرب مناطق روستایی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 23، شماره: 109
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-23-109_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ذبیح الله یوسفی

علوم پزشکی مازندران

عطریه تقی زاده

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف: فلوئور یکی از عناصر مهم در ترکیب دندان ها و استخوان ها به شمار می رود. این عنصر می تواند از راه های مختلف وارد بدن گردد ولی عمده ترین راه جذب آن از طریق آب آشامیدنی است . مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان فلوئور در منابع آب آشامیدنی مناطق روستایی استان مازندران انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی گذشته نگر می باشد که در سال ۱۳۹۰ بر روی آب شرب مناطق روستای ی ۱۵ شهر استان مازندران انجام گرفت. در طی ۴ فصل جمعا ۶۴۲ نمونه بررسی شد. در هر فصل به طور متوسط از ۱۶۰ منبع یا مخزن زمینی یا هوایی نمونه برداری شد که حداکثر تعداد نمونه فصلی، ۱۸۳ نمونه و حداقل ، ۱۴۴ نمونه بوده اس ت. کلیه نمونه ها به آزمایشگاه های مختلف تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب انتقال یافت و مطابق روش ذکر شده در مرجع استاندارد، آنالیز شد. ۵ درصد در حد استاندارد بوده است . / ۹۴ درصد کم تر از حد استاندارد و ۷۷ / یافته ها: از مجموع ۶۴۲ نمونه آب، ۲۳ میانگین میزان فلوئور در بین مناطق روستایی استان، اختلاف معنی داری داشتند. بالاترین میزان میانگین فلوئور در منابع آب ۰ میلی گرم در لیتر مشاهده / ۰ و کم ترین آن در فصل تابستان به میزان ۰۶ / شرب مناطق روستایی در فصل بهار به میزان ۶۱ ۰/۳۱ بود. mg/l گردید. میانگین میزان فلوئور آب شرب در مناطق روستایی استان استنتاج: میزان فلوئور در اکثر منابع آب مناطق روستایی استان مازندران ک متر از میزان حداقل توصیه شده است که ضرورت دارد تلاش جدی جهت حل این مشکل به عمل آید.

کلیدواژه ها

Fluorine, drinking water, rural areas Mazandaran, فلوئور, آب شرب, روستاهای مازندران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.