تحلیل ساختاری فرسودگی شغلی پرستاران با مولفه های مبتنی بر پذیرش، تعهد و تنظیم هیجان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 24، شماره: 113
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-24-113_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیمین حسینیان

علوم پزشکی مازندران

نوشین پردلان

علوم پزشکی مازندران

حمید حیدری

علوم پزشکی مازندران

سمانه سلیمی

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف : پرستاران زن از زمره افرادی هستند که به واسطه ش رایط شغلی حساس خود با عوامل گوناگونی مواجه هستند. این مواجهه آن ها را مستعد استرس ، فرسودگی شغلی و هیجانی می سازد . هدف از این مطالعه تحلیل ساختاری فرسودگی شغلی با مولفه های مبتنی بر پذیرش، تعهد و تنظیم هیجان در یک مدل م یباشد. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی، همبستگی نوین است .جامعه آماری پژوهش را پرستارا ن زن ۱۸۰ پرستار) تشکیل دادند که از میان آن ها ۱۱۹ نفر بر اساس ) یک مجموعه بیمارستانی در شهر اصفهان در فروردین ۱۳۹۲ جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند .ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش، مورد تجزیه و lisre و SPSS و پرسشنام ه راهبردهای شناختی تنظیم هیجان بود . داده ها بااستفاده از نر م افزار ACT پرسشنامه تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد که بین ابعاد فرسودگی شغلی و م ولفه های تنظیم هیجان ، پذیرش و تعهد روابط مع نی داری نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختار ی نشان داد که ابعاد فرسودگی شغلی با اکت و اکت با .(p < ۰/ وجود دارد ( ۰۵ مولفه های تنظیم هیجان دارای روابط مستقیم هستند . تحلیل واسطه ای نیز نشان داد که اکت متغیر واسطه ای کامل در رابطه ابعاد فرسودگی و مولفه های تنظیم هیجان است. استنتاج: شواهد حاصل از مدل ت ایید شده در این پژوهش، نشان از آن دارد که م ولفه های تنظیم هیجان و پذیرش و تعهد عوامل تبیین کننده فرسودگ ی شغل ی می باشند که در ص ورت در نظ ر گرفت ن آن ها می توان فرسودگ ی شغل ی را پیش بینی کرد.

کلیدواژه ها

Burnout, emotion regulation, acceptance, commitment, female nurses, structural equation modeling, فرسودگی شغلی, تنظیم هیجان, پذیرش و تعهد, مدل سازی معادله ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.