تعیین فاکتور معادل سمیت و باقی مانده ترکیبات هیدروکربن های پلی آروماتیک در بافت خوراکی ماهی کپور دریای خزر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 24، شماره: 113
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-24-113_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن نصراله زاده ساروی

علوم پزشکی مازندران

حوریه یونسی پور

علوم پزشکی مازندران

نیما پورنگ

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف: هیدروکربورهای نفتی از جمله ترکیبات آروماتیک چند حلقه ای است که به دلیل به سمیت بالا یکی از منابع آلوده کننده دریای خزر محسوب می شود. افزایش غلظت این هیدروکربن ها در محیط زیست، علا وه بر اثرات منفی بر زندگی آبزیان، بر سلامتی انسان نیز اثرات سوء دارد. این مطالعه به بررسی غلظت ترکیبات نفتی ۱ در بافت خوراکی ماهی کپور دریای خزر در سال ۱۳۸۹ می پردازد. polycyclic Aromatic Hydrocarbon مواد و روش ها: ۲۸ نمونه ماهی کپور در پره های صیادی و به وسیله ترال طی فصول زمستان و بهار تهیه شد. نمونه ها پس از آماده سازی به روش استاندارد و بوسیله دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری گردید. ۱۶ شناسایی شد. نتایج نشان داد PAHs ۴ و ۵ حلقه ای ، یافته ها: در ۸۲ درصد نمونه از ماهیان ( ۲۳ نمونه) ترکیبات ۳ ۲ میکروگرم بر /۲۱ ± ۰/ ۱۶ دربافت خوراکی ماهی کپور دریای خزر برابر با ۴۲ PAHs که میانگین و خطای معیار غلظت گرم وزن خشک بوده است. در بافت خوراکی Chrysene و Benzo(a)pyrene ، Fluoranthene Pyrene استنتاج: فراوانی ترکیباتی هم چون دارای بالاترین Benzo(a)pyrene ۴۳ و ۳۶ درصد بود و هم چنین ترکیب ،۶۱ ، ماهی کپور دریای خزر به ترتیب ۷۵ شاخص معادل سمیت در میان هشت ترکیب سرطان زا بوده است. بنابراین مصرف این گونه ماهی ها توسط انسان می تواند با ریسک همراه باشد.

کلیدواژه ها

Oil pollution, Cyprinus Carpio, Caspian Sea, Iran, آلاینده نفتی, ماهی کپور, فاکتور معادل سمیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.