بررسی شیوع بالا بودن BMI و عوامل مرتبط در دانش آموزان پایه اول دبیرستان‎های شهرستان آمل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 24، شماره: 114
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-24-114_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصوره فرزانه

علوم پزشکی مازندران

سیدداود نصرالله پور شیروانی

علوم پزشکی مازندران

سید احمد نورمحمدحسینی

علوم پزشکی مازندران

مسعود فرزانه

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف: روند رو به افزایش شیوع بالا بودنBMI (Body Mass Index) در کودکان و نوجوانان یک نگرانی جدی در بهداشت جامعه بوده و یکی از مشکلات عمده‎ای است که می‎تواند سبب ایجاد اختلالات و نارسایی‎های جسمی، روانی و اجتماعی در سال‎های بعد شود. عوامل متعددی ممکن است در بالا رفتن BMI نقش داشته باشند. این مطالعه به منظور تعیین شیوع بالا بودن BMI و عوامل مرتبط در دانش آموزان پایه اول دبیرستان‎های شهرستان آمل در سال ۱۳۹۲ انجام گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه نوع توصیفی- تحلیلی ۳۷۱ دانش‎آموز پایه اول دبیرستان‎های شهرستان آمل به روش نمونه گیری طبقه‎ای و تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع‎آوری داده‎ها پرسشنامه محقق ساخته با سئوالات باز و بسته حاوی سه بخش شامل: متغیرهای فردی، متغیرهای زمینه ای و متغیرهای وابسته بوده که روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفت. BMIمحاسبه شده به چهار دسته لاغر، طبیعی، اضافه وزن و چاق تقسیم و در نرم‎افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در گروه‎بندی وزن بر اساس نمایه توده بدنی یا BMI، ۷۶ نفر (۱/۲۰درصد) لاغر، ۲۱۵ نفر (۷/۵۶درصد) طبیعی، ۶۳ نفر (۶/۱۶درصد) اضافه وزن و ۲۵ نفر (۶/۶درصد) چاق بودند. بین BMI بالا و میزان کار با رایانه رابطه معنی‎دار وجود داشت (۰۴۱/۰=p). بین BMI بالا و جنس، تحصیلات پدر، تحصیلات مادر، محل سکونت، نوع مدرسه، میزان مصرف فست‎فود، دفعات فعالیت‎های ورزشی، دفعات پیاده روی، مدت تماشای تلویزیون رابطه معنی‎دار وجود نداشت (۰۵/۰< P). استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که حدود یک چهارم دانش‎آموزان بدون ارتباط با عمده عوامل اجتماعی و رفتاری مرتبط، BMI بالاتر از حد طبیعی دارند. ضروری است برنامه‎های مداخله‎ای برای همه گروه‎های دانش‎آموزی طراحی و اجرا گردد.

کلیدواژه ها

BMI, students, teenagers, overweight, obesity, نمایه توده بدنی, دانش آموزان, نوجوانان, اضافه وزن, چاقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.