بررسی اثرات تراتوژنیک ازدیاد ویتامین A در تکامل اندام ها درجنین موش

  • سال انتشار: 1380
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 11، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-11-31_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوراله رضایی

سیدمحمدباقر هاشمی سوته

علیرضا خلیلیان

امیر اسماعیل نژادمقدم

چکیده

سابقه و هدف: با توجه به اهمیت تکامل اعضا در جنین و نقش مهم ویتامین A در روند تکامل در طی دوره رویانی، این مطالعه به منظور بررسی اثرات ازدیاد تجویز آمپول ویتامین A روی اندام و تعیین زمان بیشترین اثر آن و زمان بحرانی شکلگیری اندامها انجام گرفت.مواد و روش ها: مطالعه به روش تجربی روی ۱۴۰ مورد موش باردار از نژاد Swiss webster انجام شده است. موشهای باردار به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شده اند. سپس موش های گروه تجربی به طور تصادفی به سه زیر گروه الف، ب، و ج تقسیم و به ترتیب یک دوز ۱۵۰۰۰ IU/Kg (در ساعت ۸ صبح)، دو دوز ۱۰۰۰۰ IU/Kg یا ۱۵۰۰۰ (در ساعت های ۸ صبح و ۱۸ عصر همان روز ) ویتامینA در یکی از روز های ۹، ۱۰، ۱۱ یا ۱۲ بارداری (روز مشاهده پلاک واژن = روز صفر حاملگی) به صورت داخل صفاقی تزریق گردید. در روز ۱۷ بارداری جنین ها از رحم مادر تخلیه و با استفاده از استرئو میکروسکوپ و تکنیک رنگ آمیزی آلسین بلو و آلیزارین رد- اس مورد بررسی قرار گرفتند.نتایج : ویتامین A سبب ایجاد ناهنجاری های وسیع در اندام های جلویی و پشتی به صورت کوتاهی و عدم چرخش اندام ها، کوتاهی انگشتان، افزایش شکاف بین انگشتی، و نیز نقایصی در سیستم عصبی و کام شده است. در میان گروه های تجربی موثرترین دوز ویتامین Aکه بتواند سبب فراوانی بالایی از ناهنجاری در اندام ها شود ۲×۱۵۰۰۰ IU/Kg می باشد که در روز دهم بارداری ۶/۲۸ درصد (۱۲/۶۸) در اندام های جلویی و روز یازدهم بارداری ۲۰.۶ درصد (۱۴/۶۸) در اندام های پشتی در مقایسه با گروه کنترل صفر درصد بوده است. همچنین در مقایسه با گروه کنترل میزان جذب جنین های تجربی افزایش یافته و میانگین وزن و طول سری دمی جنین های تجربی کاهش یافته است و آزمون MANOVA نشان داد که به لحاظ آماری این اختلاف معنی دار می باشد (P< ۰.۰۰۱).استنتاج: نتایج نشان داد که ازدیاد ویتامین A یک تراتوژن قوی است و سبب ایجاد ناهنجاری در اندام ها می شود که میزان فراوانی و شدت این ناهنجاری ها به دوز دارو و زمان تجویز آن بستگی دارد. چنانچه جنین در طی دوره بحرانی تکامل اندام ها در معرض دوز بالای ویتامین A قرار بگیرد، ممکن است این ماده با پدیده های تکاملی معینی مداخله کند و منجر به نقایص متعدد اندام ها در نوزادان تازه متولد شده شود.

کلیدواژه ها

limb defect, teratogen, vitamin Â, Mouse embryo, ویتامین A، جنین موش، شکل گیری اندام، تراتوژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.