تغییرات رفتاری مرتبط با اضطراب به دنبال مواجهه مکرر موش های صحرایی با پاراکسان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 24، شماره: 117
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-24-117_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم محمدی

Assistant Professor, Department of Physiology and Pharmacology, Faculty of Medicine, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

بهزاد پارسی

Assistant Professor, Department of Physiology and Pharmacology, Faculty of Medicine, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

چکیده

سابقه و هدف: مسمومیت با ترکیبات ارگانوفسفره از طریق مهار استیل کولین استراز، تجمع استیل کولین در سیناپس های کولینرژیک و تحریک بیش از حد سیستم کولینرژیک ایجاد می شود. فعالیت بیش از حد سیستم کولینرژیک مغز می تواند در پاتوفیزیولوژی اضطراب نقش داشته باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر مواجهه مکرر با پاراکسان بر رفتارهای مرتبط با اضطراب در موش های صحرایی نر بالغ بود. مواد و روش ها: در این مطالعه موش های صحرایی نر نژاد ویستار (۲۵۰- ۲۰۰ گرم) استفاده شدند. دوزهای ۱/۰، ۲/۰ و ۳/۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن پاراکسان، روزانه و به مدت ۱۴ روز از طریق داخل صفاقی تزریق شد. پس از یک دوره ریکاوری ۲۴ ساعته، رفتارهای اضطرابی با استفاده از آزمایش های ماز بعلاوه ای شکل و تی شکل مرتفع بررسی شد. یافته ها: پاراکسان به صورت وابسته به دوز منجر به مهار فعالیت کولین استراز پلاسما و مغز شد. تنها دوز ۳/۰ پاراکسان توانست منجر به افزایش معنی دار درصد ورود به بازوهای باز و درصد زمان حضور در بازوهای باز ماز بعلاوه ای شکل (۰۵/۰> p) و افزایش تاخیر در فرار و کاهش تاخیر اجتناب در ماز تی شکل (۰۰۱/۰> p) شود. استنتاج: نتایج نشان داد مواجهه مکرر با دوز ۳/۰ پاراکسان اثرات از بین برنده اضطراب در ماز بعلاوه ای شکل و تی شکل مرتفع داشت.

کلیدواژه ها

Paraoxon, anxiety, elevated plus-maze, elevated T-maze, پاراکسان, اضطراب, ماز بعلاوه ای شکل مرتفع, ماز تی شکل مرتفع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.