بررسی اثر محافظتی عصاره متانولی و آب داغ قارچ دارویی ترامتس ورسیکالر بر سمیت کبدی ناشی از اتانول درموش سوری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 24، شماره: 121
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-24-121_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شکرزاده

Pharmaceutical Research Center, Associate Professor, Department of Toxicology and Pharmacology, Faculty of Pharmacy, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

عمران حبیبی

Pharmacological Sciences Research Center, Assistant professor, Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

علی عباسی

Legal Medicine Research Center, Mazandaran Department of Forensic Medicine, Sari, Iran

مریم مخلوق

Laboratory Animal Research Institute, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

آنسه السادات حسینی

PhD in Pharmacy, Faculty of Pharmacy, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

صفیه پولایی

PhD in Pharmacy, Faculty of Pharmacy, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

چکیده

سابقه و هدف:بیماری های کبدی مختلف به واسطه الکل مانندالکلیک استئاتوسیز، هپاتیت کبدی و سیروز الکلیک در مطالعات حیوانی گزارش شده است. مصرف طولانی مدت ومزمن الکل باعث اکسیداتیو استرس در کبد و کاهش ظرفیت اکسیدانی می گردد. ترامتس ورسیکالر قارچی است که روی تنه درختان رشد می کند و متعلق به گروهی از قارچ های بازیدیومیست است. هدف از این مطالعه بررسی اثر محافظت کبدی عصاره متانولی و آب داغ حاصل از قارچ ترامتس ورسیکالر می باشد. مواد و روش ها: پس از جمع آوری قارچ ترامتس ورسیکالر و عصاره گیری به روش ماسراسیون، عصاره حاصل با استفاده از فریزدرایر به صورت پودر درآمد. این مطالعه بر روی موش های سوری نر با وزن ۵±۲۰ 'گرم انجام شد. موش ها به طور تصادفی به ۸ گروه (۴ تایی) تقسیم شده و با دوزهای مختلف از عصاره ها به مدت یک هفته گاواژ شدند. در نهایت بافت کبد برای اندازه گیری گلوتاتیون احیا (GSH) خارج ونمونه خون برای اندازه گیری سطح آنزیم های آلانین آمینوترنسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز((ALP گرفته شد. یافته ها: در گروه های دریافت کننده اتانول با دوزهای متفاوت از عصاره ها در مقایسه باگروه دریافت کننده اتانول، گلوتاتیون و آنزیم های AST، ALT و ALPاختلاف آماری معنی داری وجود داشت و همچنین در سطح گلوتاتیون و آنزیم های کبدی در گروه دریافت کننده اتانول با عصاره آب داغ و متانولی قارچ ترامتس ورسیکالر با دوز mg/Kg۲۰۰ در مقایسه باگروه نرمال اختلاف آماری معناداری دیده نشد. استنتاج: نتایج حاصل از مطالعه نشان دهنده اثر آنتی اکسیدانی موثر عصاره های مذکور بر سمیت کبدی ناشی از اتانول در موش سوری می باشد این عصاره ها می توانند سبب ایجاد ذخایر گلوتاتیونی به حالت نرمال بدن پس از مصرف اتانول شوند و از تخریب سلول های کبدی و افزایش سطح آنزیم های AST، ALT و ALPدر سرم جلوگیری نمایند.

کلیدواژه ها

Mice, Trametes versicolor, liver toxicity, ترامتس ورسیکالر, سمیت کبدی, موش سوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.