نگرش به مشوق های دولتی در خصوص فرزندآوری و ارتباط آن با ترجیحات باروری در زوجین مراجعه کننده به مراکز بهداشت دارای مرکز مشاوره پیش از ازدواج در شهر مشهد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 24، شماره: 120
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-24-120_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 362
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طلعت خدیوزاده

Department of Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad

الهام ارغوانی

in Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad

محمد تقی شاکری

Department of Social Medicine, Medical School, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad

چکیده

زمینه و هدف: با توجه به کاهش شدید میزان باروری کل در ایران نسبت به سه دهه قبل و تغییر سیاست های جمعیتی کشور در سال ۱۳۹۱ و پیشنهاد ارائه مشوق های دولتی برای فرزندآوری، مطالعه حاضر با هدف بررسی نگرش به مشوق های دولتی فرزندآوری و ارتباط آن با ترجیحات باروری در زوجین در آستانه ازدواج، در شهر مشهد، در سال ۱۳۹۲ انجام شد. روش کار: در یک مطالعه مقطعی ۴۵۰ زوج مراجعهکننده به مراکز بهداشت پیش از ازدواج در شهر مشهد به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های ترجیحات باروری میلر و نگرش به مشوق های دولتی در خصوص فرزندآوری گردآوری و با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون تی مستقل تحلیل شدند. یافته ها: میانگین نمره تمایل به فرزندآوری در زوجین بر اساس مقیاس درجه بندی عددی از (۱ تا ۱۰) معادل ۲.۸۸± ۵.۵۸، میانگین تعداد دلخواه فرزند ۱.۱۱± ۲.۳۷ و میانگین فاصله دلخواه ازدواج تا تولد فرزند اول ۲۰.۶۴± ۳۱.۰۱ ماه بود. نگرش به مشوق های دولتی در خصوص فرزندآوری با میل به فرزندآوری (p< ۰.۰۰۱) و تعداد دلخواه فرزند (p< ۰.۰۰۱) رابطه معکوس و با فاصله دلخواه ازدواج تا تولد فرزند اول (p< ۰.۰۰۱) رابطه مثبت و معناداری داشت. نتیجه گیری: یافته ها حکایت از تمایل اکثر زوجین به دو فرزندی و تمایل به فاصله گذاری نسبتا طولانی بین ازدواج تا تولد فرزند اول دارد. یافته ها بیانگر نگرش مثبت به تاثیر مشوق های دولتی برای فرزندآوری در زوجینی بود که تمایل به باروری کمتر و تاخیر در شروع فرزندآوری ترجیح داشتند.

کلیدواژه ها

Governmental incentives on childbearing, fertility preferences, attitude, couples, مشوق دولتی فرزندآوری, ترجیحات باروری, نگرش, زوجین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.