تحلیل مفهوم مراقبت تسکینی در پرستاری: ارائه یک الگوی هیبرید

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 25، شماره: 130
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-25-130_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا نگارنده

Professor, Department of Nursing, Nursing and Midwifery Care Research Center, Faculty of Nursing, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

مرجان مردانی حموله

Assistant Professor, Department of Nursing, Faculty of Nursing, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

نسرین رضایی

Assistant Professor, Department of Nursing, Prregnancy Health Research Center ,Faculty of Nursing, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran

چکیده

سابقه و هدف: مراقبت تسکینی یک مفهوم مهم در پرستاری بالینی می باشد که تعاریف متفاوتی از این مفهوم در ادبیات موجود است. هدف مطالعه حاضر تحلیل مفهوم مراقبت تسکینی و شناسایی ویژگی ها، پیشایندها و پیامدهای آن در بافت فرهنگی ایران بود. مواد و روش ها: در این مطالعه برای تحلیل مفهوم مراقبت تسکینی از الگوی هیبرید مشتمل بر سه مرحله نظری، کار در عرصه و تحلیل نهایی استفاده شد. در مرحله نظری مقالات مرتبط موجود در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، CINAHL، ScienceDirect، Google Scholar، SID و Magiran در محدوده سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳ میلادی مورد جستجو قرار گرفتند. جهت جستجو از واژه های" Palliative care " و "Nursing care" در عنوان و چکیده مقالات استفاده شد. در مرحله کار در عرصه از ۸ کارشناس پرستاری به روش نمونه گیری هدفمند، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند به عمل آمد. در مرحله آخر با ترکیب دو مرحله قبل تحلیل نهایی انجام شد. یافته ها: طبقات اصلی استخراج شده در زمینه تحلیل مفهوم مراقبت تسکینی از دیدگاه پرستاران مشتمل بر مدیریت درد، مراقبت کل نگر و مراقبت مبتنی بر معنویت و مذهب بودند. استنتاج: یافته های این مطالعه نشان می دهد که مراقبت تسکینی جنبه مهمی در پرستاری بالینی به شمار می آید. مراقبت تسکینی یک مراقبت کل نگر، انسانی و مشارکتی برای ارتقای کیفیت زندگی بیمار و خانواده وی محسوب می شود که با در نظر گرفتن جنبه های جسمی، روانی، معنوی، مذهبی، فرهنگی و اجتماعی بیماران به حمایت از ایشان اقدام می نماید و در همه بیماری ها و در تمام طول زندگی افراد حتی در شرایط دشوار زندگی مانند بروز قحطی ها ارائه می گردد و انحصارا مراقبتی برای پایان زندگی نیست.

کلیدواژه ها

Palliative care, concept analysis, hybrid model, تحلیل مفهوم, مراقبت تسکینی, الگوی هیبرید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.