فراوانی ژن های blaCTX-M، blaTEM وblaSHV در ایزوله های سیتروباکتر جداشده از بیمارستان امام رضا (ع) در کرمانشاه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 25، شماره: 127
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-25-127_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیشا اکیا

Associate Professor, Department of Medical Microbiology, Nosocomial Infection Research Center, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

سمیه جعفری

MSc in Medical Microbiology, Imam Reza Hospital, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

کمال احمدی

MSc in Medical Microbiology, Student Research Committee, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

اعظم الهی

MSc in Medical Microbiology, Student Research Committee, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

چکیده

سابقه و هدف: گونه های سیتروباکتر عفونت های فرصت طلب بیمارستانی ایجاد می کنند و به دنبال کسب بتالاکتامازهای دامنه گسترده (ESBL) درمان آن ها مشکل ساز شده است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژن های ESBL در ایزوله های سیتروباکتر در بزرگ ترین بیمارستان شهر کرمانشاه (امام رضا) در سال ۱۳۹۲-۱۳۹۳ بود. مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود. در این مطالعه ۷۰ جدایه سیتروباکتر از نمونه های بالینی جمع آوری شد و به وسیله تست های استاندارد باکتری شناسی و کیت API ۲۰E تایید شدند. پس از سنجش حساسیت آنتی بیوتیکی به روش انتشار دیسک، وجود آنزیم های ESBL از نظر فنوتیپی به روش آزمایش دیسک ترکیبی مشخص شد. از پرایمرهای اختصاصی جهت تعیین ژن های blaCTX-M ، blaTEM وblaSHV در میان جدایه ها در آزمایش PCR استفاده شد. داده ها توسط نر م افزارSPSS نسخه ۱۸ و آزمون فیشر و کای اسکویر (Chi-Square) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: از ۷۰ جدایه سیتروباکتر، ۵ (۱/۷ درصد) جدایه از نظر فنوتیپی برای تولید آنزیم های بتالاکتاماز دامنه گسترده مثبت شدند. آزمایش PCR نشان داد از نظر ژنوتیپی ۱۹ ایزوله (۶/۳۱ درصد) ESBL مثبت شدند و فراوانی ژن های blaCTX-M، blaTEM و blaSHV به ترتیب ۳/۲۱ درصد، ۴/۱۱ درصد و ۴/۱ درصد بود. بیش ترین مقاومت آنتی بیوتیکی به سفازولین (۸/۸۴ درصد)، آمپی سیلین (۲/۷۱ درصد) و کوتریموکسازول (۴/۳۶ درصد) و کم ترین مقاومت نسبت به جنتامایسین (۱/۹ درصد)، پیپراسیلین/تازوباکتام (۵/۴ درصد) و ایمی پنم (۵/۱ درصد) بود. استنتاج: نتایج نشان داد که سیتروباکتر فروندی گونه غالب در ایجاد عفونت های بیمارستانی در کرمانشاه می باشد. فراوانی کلی جدایه های سیتروباکتر دارای ژن های ESBL بالا است و در این میان ژن blaCTX-Mدارای بیش ترین شیوع نسبی می باشد. بین فراوانی فنوتیپی و ژنوتیپی ESBL در ایزوله های سیتروباکتر اختلاف زیادی وجود داشت که ممکن است نشانگر عدم بیان بالای ژن های ESBL در ایزوله سیتروباکتر باشد.

کلیدواژه ها

blaCTX-M, blaSHV, blaTEM, Citrobacter Spp, blaCTX-M, blaTEM, blaSHV, گونه های سیتروباکتر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.