ترسیم نقشه جغرافیایی میزان مرگ و میر ناشی از سرطان دستگاه گوارش در استان های مازندران و گلستان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 23، شماره: 110
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-23-110_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضاعلی محمدپور تهمتن

علوم پزشکی مازندران

جمشید یزدانی

علوم پزشکی مازندران

سودابه زارع

علوم پزشکی مازندران

حافظ تیرگر فاخری

علوم پزشکی مازندران

سمیه باقری

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف: سرطان به عنوان سومین علت مرگ در ایران شناخته شده است. استان های شمالی کشور به خصوص مازندران و گلستان دارای میزان بروز بالای سرطان گوارش هستند. هدف این مطالعه، یافتن توزیع جغرافیایی میزان مرگ و میر این بیماری و استانداردسازی آن جهت تعیین تفاوت های موجود بین شهرستان ها در نقشه بود. مواد و روش ها: داده های این مطالعه مربوط به موارد مرگ ناشی از سرطان دستگاه گوارش ثبت شده در سال های ۸۴-۱۳۸۰ در استان های گلستان و مازندران بود. برای استفاده از مدل رگرسیون Poisson تعمیم یافته، از داده های انبوهه استفاده شد و با محاسبه میزان مرگ و میر، پس از استانداردسازی با استفاده از نرم افزار GIS (Geographic information systems) نسبت به ترسیم نقشه جغرافیایی اقدام گردید. یافته ها: از بین ۵۷۱۵ فرد فوت شده به علت سرطان دستگاه گوارش، ۱۸/۶۵ درصد مربوط به استان مازندران و ۸۲/۳۴ درصد مربوط به استان گلستان بودند. میزان مرگ و میر استاندارد شده در نقاط مرکزی استان مازندران، مقدار کمتری را نشان داد. از شهرستان چالوس تا مرز گرگان، SMR (Standardized mortality ratio) بیشتر بخش ها بین ۰/۱-۹/۰ به دست آمد. از ابتدای مرزبندی گرگان تا انتهای شرقی مرزهای جغرافیایی استان گلستان، برای تمامی بخش ها میزان مرگ و میر بالاتر از ۱ به دست آمد. مدل رگرسیونی تا حدودی ناهمگنی مربوط به SMR را از بین برد. استنتاج: تغییرات میزان مرگ و میر ناشی از سرطان دستگاه گوارش، از روی نقشه جغرافیایی استان های مازندران و گلستان بیان کننده مخاطره بالا و تاثیر ساختار جغرافیایی و اجتماعی- اقتصادی این منطقه می باشد.

کلیدواژه ها

Gastrointestinal cancers, deaths classified maps, generalized Poisson regression, Mazandaran, Golestan, Iran, سرطان دستگاه گوارش, نقشه بندی مرگ و میر, رگرسیون Poisson تعمیم یافته, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.