بررسی اثر فراکسیون های عصاره میوه گیاه سرو کوهی (Juniperus communis) بر انحلال سنگ های ادراری به صورت برون تنی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 23، شماره: 110
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-23-110_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب برزگرنژاد

علوم پزشکی مازندران

محمد آزادبخت

علوم پزشکی مازندران

امید عمادیان

علوم پزشکی مازندران

معصومه احمدی

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف: یکی از شایع ترین بیماری های دستگاه ادراری، سنگ ها می باشد که شیوع حدود ۱۵-۱۰ درصد دارد. شکایت های شایع به طور معمول، دردهای کولیکی، تهوع و استفراغ و هماچوری است. از عوارض سنگ، انسداد مجاری ادراری و آسیب به بافت کلیه و تخریب آن می باشد. در صورت عدم پاسخ به درمان های دارویی، روش های مختلف مداخله ای مثل روش لاپاراسکوپی مورد استفاده قرار می گیرد که عوارض جانبی مهم و هزینه سنگین داراد. دستیابی به دارویی جهت انحلال سنگ های کلیوی با عوارض کمتر، از اهداف اجرای این طرح بود. مواد و روش ها: در این مطالعه غلظت های متفاوتی از فراکسیون های عصاره میوه گیاه سرو کوهی (Juniperus communis) با غلظت µg/ml ۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰، با سنگ های ادراری خارج شده از بدن انسان های بیمار که بیشترین مقدار ترکیب آن ها به ترتیب کلسیم اگزالات و کلسیم فسفات می باشد، به صورت آزمایشگاهی مواجه شد و اثر آن بر انحلال سنگ ها مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: در سنگ نوع A (حاوی اورات آمونیوم ۲۰ درصد، منیزیم آمونیوم فسفات ۱۰ درصد، کلسیم فسفات ۲۰ درصد و کلسیم اگزالات ۵۰ درصد) وزن خشک پودر سنگ در مواجهه با سالین طبیعی، mg ۱۴۵۸ بود و مواجهه با غلظت های مختلف فراکسیون عصاره به ترتیب mg ۱۱۶۲، ۱۱۲۴، ۱۱۳۶، ۱۱۴۴، ۱۰۹۶، ۱۱۲۶ و ۱۱۳۰ شد که این کاهش وزن از لحاظ آماری معنی دار بود. استنتاج: در بین فراکسیون ها، فراکسیون کلروفرمی (غلظت mg ۱۰۰۰) بیشترین تاثیر را در انحلال سنگ داشت. همچنین فراکسیون باقی مانده (غلظت های mg ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰) در انحلال یون کلسیم اگزالات موثرتر بوده است.

کلیدواژه ها

Juniperus communis, urinary stone, calcium oxalate, سرو کوهی, سنگ ادراری, اگزالات کلسیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.