بررسی شیوع هایپرکلسترولمی در ایران: مرور سیستماتیک و متاآنالیز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 25، شماره: 131
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-25-131_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف محسن زاده

Assistant Professor, Department of Cardiology, Faculty of Medicine, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran

فاطمه سایه میری

Msc Student in Biochemistry, Student Research Committee, Faculty of Medicine, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran

فائزه کیانی

Msc Student in Biochemistry, Student Research Committee, Faculty of Medicine, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran

کورش سایه میری

Associate Professor, Department of Social Medicine, Faculty of Medicine, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran

مرتضی ابدار اصفهانی

Professor, Department of Cardiology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran

مرتضی متدین

Assistant Professor, Department of Cardiology, Faculty of Medicine, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran

چکیده

سابقه و هدف: بیماری های عروق کرونر قلب از شایع ترین علل مرگ و میر در اغلب جوامع هستند. بالا بودن چربی های خون از جمله افزایش کلسترول تام از عوامل خطرزای شناخته شده قلبی هستند با توجه به این که مطالعات مختلفی در ایران انجام شده و برآوردهای مختلفی از میزان شیوع اختلالات چربی های خون به دست آمده، لذا هدف از این مطالعه بررسی شیوع کلیافزایش کلسترول تام در ایران و بررسی روند کلی آن در کشور می باشد. مواد و روش ها: در مطالعه مروری سیستماتیک حاضر با استفاده از کلید واژه های معتبر از جمله کلسترول تام، شیوع، متاآنالیز و ایران در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، Irandoc، Iran medex، SID، Pubmed، Google Scholar و غیره تعداد ۴۱ مقاله بین سال های ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۰ جمع آوری شد و وزن هر مطالعه با توجه به تعداد نمونه و شیوع با استفاده از توزیع دوجمله ای محاسبه گردید. داده ها با استفاده از روش متاآنالیز مدل اثرات تصادفی (Random effects model) و با نرم افزار R و  Stata Version۱۰آنالیز و سوگرایی انتشار با استفاده از فانل پلات بررسی گردید. یافته ها: تعداد کل افراد شرکت کننده در ۴۱ مقاله مورد بررسی ۲۰۵۹۱۳ نفر بود. شیوع کلسترول;ge ۲۰۰(CI۹۵%)، در کل ۳۸ درصد (۴۶-۳۰)، در مردان ۴۱ درصد (۴۹-۳۳) و در زنان ۴۳ درصد (۵۱-۳۵) به دست آمد. شیوع کلسترول ;ge۲۴۰ (CI۹۵%)، در کل ۱۷ درصد (۱۹-۱۵)، مردان ۱۵ درصد (۱۹-۱۱)، زنان ۱۸ درصد (۲۲-۱۳)، در شهر ۱۸ درصد (۲۱-۱۵) و در روستا ۲۳ درصد (۲۹-۱۶) بود. استنتاج: با کاهش کلسترول تام می توان از بروز بیماری های قلبی- عروقی در جامعه کاست. بنابراین آگاهی از میزان شیوع افزایش آن به سیاست گزاران بهداشت و درمان کشور کمک خواهد نمود تا در جهت کاهش آن برنامه ریزی و مداخله نمایند.

کلیدواژه ها

Total cholesterol, prevalence, meta-analysis, Iran, کلسترول تام, شیوع, متاآنالیز, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.