بررسی میزان فرسودگی شغلی و عوامل مرتبط با آن در کارکنان فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 24، شماره: 112
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-24-112_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد بزرگی

علوم پزشکی مازندران

ابوالقاسم لعلی

علوم پزشکی مازندران

احمد محمدی کیا

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف: فرسودگی شغلی از عوامل موثر در کاهش کارایی، از دست رفتن نیروی انسانی و ایجاد عوارض جسمانی و روانی کارکنان فوریت های پزشکی است. با توجه به اهمیت نقش فوریت های پزشکی در سیستم بهداشتی- درمانی، این مطالعه با هدف میزان فرسودگی شغلی در کارکنان فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران و عوامل مرتبط با آن انجام شد. مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی- مقطعی بود. ۱۵۵ نفر از کارکنان فوریت های پزشکی به روش نمونه گیری تصادفی در این مطالعه شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه استاندارد فرسودگی شغلی Maslach و پرسش نامه محقق ساخته عوامل مرتبط با فرسودگی شغلی (عوامل فردی، مدیریتی، ارتباطی و اقتصادی) بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری و نرم افزار SPSS نسخه ۱۹ و در سطح معنی داری ۰۵/۰ > P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: کارکنان فوریت های پزشکی استان در بعد مسخ شخصیت، فرسودگی شدید و در ابعاد خستگی هیجانی و کاهش موفقیت فردی، فرسودگی متوسطی داشتند. از لحاظ عوامل مرتبط با فرسودگی به ترتیب عوامل اقتصادی بیشترین و عوامل فردی کمترین نقش را داشت. از نظر آماری بین میزان خستگی هیجانی با عوامل فردی و عوامل اقتصادی رابطه معنی داری مشاهده شد (۰۰۱/۰ > P). همچنین بین مسخ شخصیت با میزان تحصیلات و عوامل فردی و مدیریتی رابطه معنی داری وجود داشت (۰۰۱/۰ > P). استنتاج: با توجه به نتایج این پژوهش و اهمیت حرفه فوریت های پزشکی، رفع موانع و مشکلات ایفای نقش کارکنان فوریت های پزشکی حایز اهمیت می باشد و لازم است مسوولان با پیگیری ها و ارایه راهکارهای لازم در جهت مناسب سازی شرایط اقتصادی، محیطی، مدیریتی و پرسنلی این قشر، آنان را یاری دهند.

کلیدواژه ها

Burnout, Workers, Emergency medical, فرسودگی شغلی, کارکنان, فوریت ها, پزشکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.