ساخت و تعیین ویژگی ذرات نانوکامپوزیتی متخلخل سیلیکای مغناطیسی برای کاربردهای پزشکی و بررسی سمیت سلولی آن ها

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 24، شماره: 112
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-24-112_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروغ توبی

علوم پزشکی مازندران

ایوب آرپنائی

علوم پزشکی مازندران

عبدالخالق دیزجی

علوم پزشکی مازندران

محمدعلی عقابیان

علوم پزشکی مازندران

سید صفا علی فاطمی

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف: تشخیص به موقع و درمان موثر بیماری های صعب العلاج از چالش های بسیار مهم در زمینه نانوپزشکی است. هدف از این تحقیق، سنتز و تعیین ویژگی های ذرات نانوکامپوزیتی سه لایه سیلیکای مغناطیسی با قابلیت به کارگیری هم زمان به عنوان عامل حاجب در تصویربرداری تشدید مغناطیسی (Magnetic resonance imaging یا MRI) و دارورسانی بود. مواد و روشها: در پژوهش حاضر نانوذرات اکسید آهن مگنتیت با روش هم رسوبی شیمیایی، لایه اول سیلیکا با استفاده از روش مشابه روش Stober و لایه دوم (سیلیکای متخلخل) با روش حذف الگو ساخته شدند. حضور و حذف مولکول های سورفکتانت توسط آنالیز مادون قرمز تبدیل فوریه (Fourier transform infrared یا FTIR)، بررسی اندازه و مورفولوژی ذرات توسط تصویربرداری میکروسکوپ الکترونی عبوری- روبشی با قدرت تفکیک بالا (High resolution-scanning transmission electron microscopy یا HR-STEM)، خصوصیات مغناطیسی ذرات توسط دستگاه مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی (Vibrating sample manetometer یا VSM)، ساختار متخلخل با استفاده از روش Brunauer-Emmett-Teller و ساختار بلوری نانوسامانه نیز با آنالیز تفرق اشعه ایکس (XRD یا X-Ray Diffraction) بررسی شدند. سنجش های MTT و LDH برای بررسی سمیت سلولی ذرات سنتز شده استفاده گردید. یافتهها: نانوسامانه سه لایه سنتز شده دارای اندازه ۱۰ ± ۱۸۰ نانومتر و مساحت ویژه و قطر متوسط حفره ذرات به ترتیب ۴/۳۹۰ مترمربع بر گرم و ۰۱/۳ نانومتر بود. مغناطش اشباع نانوسامانه برابر با ۵/۰ ± ۲۱ واحد الکترومگنتیک بر گرم به دست آمد. بررسی سمیت سلولی نانوسامانه بر دو دودمان سلولی سرطان پروستات اپی تلیال چسبنده ۱۴۵-DU و سرطان خون اریترولوکمیک شناور ۵۶۲K انجام شد. نتایج بررسی سمیت سلولی نشان داد که نانوسامانه به دست آمده در غلظت های آزمایش شده سمیت سلولی ایجاد نکردند. استنتاج: نتایج این تحقیق نشان می دهد که نانوسامانه سنتز شده دارای قابلیت های لازم اولیه برای به کارگیری هم زمان به عنوان عامل حاجب برای MRI و دارورسانی است.

کلیدواژه ها

Magnetite nanoparticle, mesoporous silica, nanocomposite, نانو, ذرات مگنتیت, سیلیکا, مزومتخلخل, نانوسامانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.