تحلیل موانع و مشکلات توسعه کارآفرینی در نواحی روستایی (نمونه موردی: نواحی روستایی شهرستان تویسرکان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری-منطقه ای، دوره: 13، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_GIAJ-13-48_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود شیخی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محمود امیری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری و رئیس گروه فنی مهندسی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی

سمانه قمری

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه پیام نور

چکیده

توسعه کارآفرینی و خوداشتغالی در نواحی روستایی نیازمند فراهم بودن و ایجاد بسترهایی است که بتوانند موجب ایجاد یک اکوسیستم مطلوب و حمایت کننده توسعه کارآفرینی و موفقیت کارآفرینان شوند. بر این مبنا، پژوهش کاربردی حاضر که دارای ماهیتی آمیخته (کمی-کیفی) بوده و با روشی توصیفی-تحلیلی انجام گرفته، سعی در آسیبشناسی وضع موجود توسعه کارآفرینی در نواحی روستایی شهرستان تویسرکان استان همدان دارد. گردآوری دادهها در بخش نظری با بهرهگیری از مطالعات اسنادی و در بخش عملی مبتنی بر پیمایش میدانی با بهرهگیری از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه بوده است. جامعه آماری پژوهش را مسئولان توسعهای، مدیران و آگاهان محلی و متخصصان علمی در منطقه دربرمیگیرند که به شیوه هدفمند و روش گلوله برفی در هر دو بخش کیفی و کمی، در ابتدا، ۱۹ نفر به عنوان گروه دلفی، شناسایی و مورد مصاحبه نیمهساختارمند قرارگرفته و سپس، یافتههای حاصل از مصاحبهها درجهت تایید و تعمیم در قالب پرسشنامه در اختیار ۳۵ نفر دیگر از اعضای این گروهها قرار داده شد. تجزیه وتحلیل مصاحبهها در بخش کیفی در راستای دستیابی به عوامل علی، مداخلهای و زمینهای شکلدهنده وضعیت موجود اکوسیستم کارآفرینی و راهبردهای اتخاذی فعالان اقتصادی و نتایج اقتصادی و اجتماعی شکل گرفته در سطح منطقه با بهرهگیری از تکنیک دادهبنیاد و در بخش کمی با بهرهگیری از آزمون تحلیل مسیر صورت پذیرفت که بر این اساس یافتههای حاصل نشان دادند که ۷۲ چالش و مانع در قالب مولفههای اصلی ضعف در مدیریت، سیاستگذاری و برنامهریزی توسعهای (موثرترین مولفه)؛ نامناسب بودن محیط کسب وکار؛ ضعف در تامین در زیرساخت ها، خدمات و امکانات مورد نیاز؛ ضعف های بازاریابی، فروش و موانع فنی و عملی؛ موانع اجتماعی و فرهنگی؛ محدودیت های آموزشی و ترویجی؛ ضعف منابع مالی؛ ضعف در باورهای ذهنی و رفتاری روستاییان و مشتمل بر دو بعد اصلی ضعفها و نارساییهای مرتبط با عوامل محیطی و عوامل فردی و شخصیتی موثر بر خوداشتغالی و کارآفرینی؛ به عنوان عوامل علی بازدارنده در راستای توسعه کارآفرینی و موفقیت کارآفرینان در منطقه مورد مطالعه، اثرگذار هستند. در همین راستا، عوامل مداخلهای و زمینهای؛ راهبردهای اتخاذی و نتایج حاصل از عوامل علی شناسایی شده بر اکوسیستم کارآفرینی منطقه مورد مطالعه نیز شناسایی شدند.

کلیدواژه ها

کارآفرینی, اکوسیستم کارآفرینی, تکنیک داده بنیاد, نواحی روستایی شهرستان تویسرکان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.