CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

خوانش نشانه شناسانه فیلم های «آشوب» و «داستان توکیو» با تاکید بر ابعاد معماری

عنوان مقاله: خوانش نشانه شناسانه فیلم های «آشوب» و «داستان توکیو» با تاکید بر ابعاد معماری
شناسه ملی مقاله: JR_JRTV-17-46_002
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی محرابی - دانشجوی دکتری، گروه معماری، واحد بین المللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.
سید مصطفی مختاباد امرئی - استاد گروه ادبیات نمایشی، دانشکده هنر، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. استاد مدعو گروه معماری، واحد بین المللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.(نویسنده مسئول)
سید هادی قدوسی فر - استادیار ، گروه معماری، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاداسلامی، تهران، ایران. استادیار مدعو، واحد بین المللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.

خلاصه مقاله:
هدف این پژوهش، تحلیل نشانه شناختی مکان و فضای معماری فیلم های آشوب (۱۹۸۵) ساخته اکیرا کورساوا و داستان توکیو (۱۹۵۳) ساخته یاسیجیرو اوزو است. روش پژوهش، کیفی و از نوع تحلیل محتوای ساختارگراست و راهبرد اصلی آن، شیوه تفسیری با تحلیل نشانه شناختی بصری است. روش گردآوری داده‎ها، کتابخانه‎ای و آرشیوی و با استفاده از ابزار تحلیل کتاب، فیلم و عکس است. نوع یافته ها نیز توصیفی- تحلیلی است. نتایج این پژوهش در هر حوزه معماری (در درک مفاهیم مرتبط با معماری سنتی) همچنین در حوزه سینما (به لحاظ کمک به فیلم‎سازان برای نمایش انواع فضاها با توجه به اهداف القای انواع معانی) کاربرد دارد. نشانه شناسی، روش و ابزاری است که در سه سطح برای درک فیلم مطرح می شود: ۱-معنایی که از عناصر فضا، نظم و ساختار حاکم بین آنها قابل دریافت است؛ ۲- معنایی که از ارزش های زمینه ای بستر طراحی صحنه نشات می گیرد؛ ۳- معنایی که از ایدئولوژی حاکم بر تفکر سازنده فیلم در قالب معماری برمی خیزد. معنای اول، از عناصر کالبدی محیط، قابل استخراج است و جنبه عینی پررنگ تری دارد. معانی مراحل بعد را می توان معانی ضمنی خواند که در حقیقت رموز و اسرار معماری، قابل بررسی هستند. در فیلم های «آشوب» و «داستان توکیو»، برای پیوند بین عناصر و فضای کالبدی، فرهنگی، اجتماعی، تاریخی، طبیعی و مذهبی، از آرایه های فضایی کالبدی استفاده می شود. به این ترتیب، فهم فرایند معنابخشی در فیلم و تحلیل آن، با کمک علم نشانه شناسی امکان پذیر است.

کلمات کلیدی:
نشانه شناسی, تحلیل محتوای ساختارگرا, سینما و معماری, معماری ژاپن

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1788444/