اندازه گیری غلظت فلزات سنگین (کادمیوم، آرسنیک و سرب) در برنج های ایرانی، پاکستانی و هندی مصرفی استان هرمزگان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 25، شماره: 134
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-25-134_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن دهقانی

Assistant Professor, Department of Environment, Islamic Azad University, Bandar Abbas Branch, Bandar Abbas, Iran

فاطمه مسافری

MSc in Environmental Management, IslamicAzad University, Bandar Abbas Branch, Bandar Abbas, Iran

چکیده

سابقه و هدف: برنج یکی از اجزاء اصلی سبد غذایی حدود ۴/۲ میلیارد نفر از جمعیت جهان و بعد از گندم دومین محصول پرمصرف کشور ایران است. با توجه به تقاضای بالای مصرف این ماده غذایی و اهمیت بهداشتی و سلامت برنج از نظر آلاینده های مختلف به ویژه فلزات سنگین این مطالعه با هدف اندازه گیری غلظت فلزات سنگین (کادمیوم، آرسنیک و سرب) در برنج های ایرانی، پاکستانی و هندی مصرفی استان هرمزگان در سال ۱۳۹۳ انجام گرفت. مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی- تحلیلی در سال ۱۳۹۳ بر روی ۷۵ نمونه از برنج های هندی، پاکستانی و ایرانی پر مصرف استان هرمزگان صورت گرفت. نمونه ها به طور تصادفی انتخاب و مورد آنالیز قرار گرفت. یافته ها: میانگین غلظت فلزات آرسنیک، سرب و کادمیوم در کل نمونه ها به ترتیب برابر با ۰۴۵/۰، ۰۵۷/۰ و ۰۲۲/۰ میلی گرم در کیلوگرم بود. بیش ترین مقدار آرسنیک در برنج های غیر مجاز هندی با ۰۳۳/۰ میلی گرم در کیلوگرم و بیش ترین مقدار سرب در برنج های غیر مجاز پاکستانی با ۰۷۰/۰ میلی گرم در کیلوگرم اندازه گیری شد. استنتاج: با توجه به مصرف بالای برنج در کشور، امکان آلوده بودن برنج به عناصر سنگین، خاصیت تجمعی این فلزات در بافت های مختلف و اثرات سوء آن بر انسان، انتخاب محصولات پاک با درجه اطمینان بالا بسیار حائز اهمیت است.

کلیدواژه ها

rice, heavy metals, Hormozgan, برنج, فلزات سنگین, هرمزگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.