اثر درمانی ترتینوئین بر سطح انسولین پلاسما و میزان نیتریک اکساید در موش های C۵۷BL/۶ دیابتی شده با استرپتوزوتوسین

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 26، شماره: 136
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-26-136_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرین ملکی فرد

PhD Student in Immunology, School of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran

نوروز دلیرژ

Associate Professor, Department of Microbiology, School of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran

رحیم حب نقی

Associate Professor, Department of Pathobiology, School of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran

حسن ملکی نژاد

Professor, Department of Pharmacology, School of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran

چکیده

سابقه و هدف: ترتینوئین از جمله فعال ترین متابولیت های رتینوئیک اسید در بدن است که دارای انواع فعالیت های بیولوژیکی از جمله اثر آنتی اکسیدانی و تعدیل گر ایمنی در موارد التهابی و خودایمنی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ترتینوئین بر سطح انسولین پلاسما و میزان نیتریک اکساید در موش های C۵۷BL/۶ دیابتی شده با استرپتوزوتوسین بود. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، ۱۵ سر موش نر C۵۷BL/۶، به ۳ گروه ۵ تایی تقسیم بندی شدند: ۱) گروه نرمال، ۲)گروه کنترل دیابتی (تزریق استرپتوزوتوسین روزانه mg/kg/day ۴۰ برای ۵ روز متوالی) و ۳) گروه درمانی (تزریق ترتینوئین روزانه mg/kg/day i.p.۲۰ برای ۲۱ روز پس از القائ دیابت). سپس میزان تولید نیتریک اکساید در محیط کشت سلول های طحالی و سطح انسولین پلاسما سنجیده شد. داده های آماری توسط آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و Tukey s test توسط نرم افزار آماری Microsoft Excel مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: ترتینوئین مانع از کاهش سطح انسولین پلاسما ایجاد شده توسط STZ شد که نشان از اثر پیشگیرانه تریتینوئین در تخریب سلول های B بود. هم چنین تولید نیتریک اکساید به طور قابل ملاحظه ای در گروه درمانی کاهش یافت (۰۵/۰< p). استنتاج: این یافته ها نشان می دهد که ترتینوئین ممکن است اثر درمانی در برابر تخریب خودایمن سلول های بتا پانکراس در طی دیابت نوع ۱ ایجاد شده توسط STZ در موش داشته باشد.

کلیدواژه ها

diabetes mellitus, type ۱, tretinoin, nitric oxide, دیابت نوع ۱, ترتینوئین, نیتریک اکساید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.