ارزیابی خطر فلزات سنگین بر سلامت انسان در خاک سطحی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 26، شماره: 136
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-26-136_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا روان خواه

MSc in Environmental Sciences, Faculty of Natural Resources and Earth Sciences, University of Kashan, Kashan, Iran

روح اله میرزایی

Assistant Professor, Department of Environment, Faculty of Natural Resources and Earth Sciences, University of Kashan, Kashan, Iran

سعید معصوم

Assistant Professor, Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, University of Kashan, Kashan, Iran

چکیده

چکیده سابقه و هدف: آلودگی خاک به فلزات سنگین، نگرانی بزرگ زیست محیطی است. آلاینده های خاک های شهری می توانند به طور مستقیم و غیر مستقیم مانند بلع، تنفس ذرات و جذب پوستی، خطرات قابل توجهی برای سلامت انسان به همراه داشته باشند. از این رو، هدف این پژوهش ارزیابی خطرات بهداشتی فلزات سنگین در خاک سطحی شهرستان آران و بیدگل است. مواد و روش ها: نوع مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. ۱۳۵ نمونه خاک سطحی در سال ۱۳۹۲ از محدوده شهرستان آران و بیدگل جمع آوری شد و غلظت عناصر کادمیوم، سرب، نیکل، روی و مس در نمونه ها تعیین گردید. خطرات سرطان زایی و غیرسرطان زایی فلزات سنگین خاک سطحی برای سلامت انسان به تفکیک مسیرهای بلع، تنفس و جذب پوستی با استفاده از روش پیشنهادی سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا برای کودکان و بزرگسالان ارزیابی شد. یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین غلظت کل کادمیوم، سرب، نیکل، روی و مس در منطقه مورد مطالعه به ترتیب ۷۲/۰، ۴۱/۱۱، ۸۷/۲۹، ۵۹/۴۸ و ۸۲/۱۴ میلی گرم در کیلوگرم است؛ که این غلظت ها بیش تر از غلظت های زمینه بود. بیش ترین خطرات غیرسرطان زایی در هر دو گروه کودکان و بزرگسالان برای سرب (۶۳/۱۲ و ۸۲/۰) و کم ترین آن برای روی (۳/۰ و ۰۴/۰) بود. خطر تجمعی غیرسرطان زایی (HI) کل فلزات برای کودکان بالاتر از ۱۷ و برای بزرگسالان بالاتر از ۲ تعیین شد. مقادیر خطر سرطان زایی کادمیوم، سرب و نیکل برای کودکان ۶-۱۰´۳۷/۶، ۶-۱۰´۷۸/۶ و ۴-۱۰´ ۳ و برای بزرگسالان ۶-۱۰´۱۲/۱، ۶-۱۰´۱۹/۱ و ۵-۱۰´۱۹/۶ بود. استنتاج: نتایج نشان داد که خطرات سرطان زایی و غیرسرطان زایی در کودکان بیش از بزرگسالان است.

کلیدواژه ها

carcinogenic, non-carcinogenic, exposure pathways, toxic metals, Aran-Bidgol, سرطان زایی, غیرسرطان زایی, مسیرهای مواجهه, فلزات سمی, آران و بیدگل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.