بررسی تاثیر درمانی داروی حصا-آ (گیاهی-دریایی) بر روی کبد چرب غیرالکلی در موش های صحرایی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 26، شماره: 142
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-26-142_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود خرمی

MSc in Clinical Biochemistry, Faculty of Medicine, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran

مجید عفتی

MSc in Clinical Biochemistry, Faculty of Medicine, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran

علی زارعی محمودآبادی

Associate Professor, Department of Clinical Biochemistry, Faculty of Medicine, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran

جواد رئوف سرشوری

Assistant Professor, Department of Anatomy, Faculty of Medicine, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

سابقه و هدف: سندرم کبد چرب غیرالکلی در جامعه ایرانی شیوع بالایی دارد. کبد چرب غیرالکلی از استئاتوز کبدی ساده تا سیروز و کارسینوم کبدی را شامل می شود. با توجه به عوارض شدید و برگشت ناپذیر بیماری در مراحل پیشرفته، درمان به موقع به ویژه با داروهای گیاهی می تواند به عنوان یک استراتژی مهم در درمان مطرح باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر داروی ترکیبی (گیاهی- دریایی) حصا-آ بر پارامترهای بیوشیمیایی و پروفایل چربی و هیستولوژی کبد چرب در موش صحرایی بود. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، ابتدا ۲۸ سر موش صحرائی نر نژاد ویستار (با وزن ۲۰±۱۸۰ گرم) به صورت تصادفی به گروه های تغذیه با جیره استاندارد (۷ سر) و تغذیه با رژیم پرچرب (۲۱ سر) تقسیم و پس از هشت هفته تیمار، گروه شاهد به همراه ۷ سر از گروه HFD (High fat diet)، برای تایید کبد چرب کشته و پارامترهای بیوشیمیایی و تغییرات هیستوپاتولوژیک کبد حیوانات ارزیابی شد. باقیمانده موش های گروه HFD مجددا به گروه های تغذیه با HFD همراه با حصا-آ (mg/kg/day۵۰۰) و تغذیه با HFD و آتورواستاتین (mg/kg/day۳۰) تقسیم و به مدت ۳۰ روز تحت درمان قرار گرفتند. در پایان پارامترهای سرمی آسیب بافت کبد، تغییرات پروفایل لیپیدی سرم و تغییرات هیستوپاتولوژیک آن مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: هشت هفته تیمار، با HFD باعث بروز اثرات مضر متابولیکی شامل هیپرتری گلیسیریدمی، هیپرکلسترولمی و اختلال عملکرد کبد شد. هم چنین افزایش معنی دار (۰۵/۰< p). فعالیت آنزیم های کبدی در سرم مشاهده شد. تیمار با حصا-آ موجب کاهش معنی دار میزان پارامترهای آسیب بافت کبد در سرم گردید. نتایج بافت شناسی کبد تغییرات ایجاد شده توسط جیره پرچرب و اثرات حفاظتی حصا-آ را مورد تائید قرار داد. استنتاج: با توجه به نتایج به دست آمده، ترکیب گیاهی دریایی حصا-آ به عنوان یک داروی داخلی در مقایسه با آتورواستاتین می تواند اثرات درمانی موثر و بدون عوارض نسبت به داروهای شیمیایی در کبد چرب غیرالکلی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

HESA-A, non-alcoholic fatty liver disease, liver steatosis, high fat diet, حصا-آ, کبد چرب غیرالکلی, استئاتوز کبد, رژیم غذایی پرچرب(HFD)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.