بررسی اثرات نیتریت سدیم بر آنزیم های کبدی و ساختار بافتی کبد در موش صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 26، شماره: 144
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-26-144_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رمضانی نوروزانی

Assistant Professor, Department of Sciences, School of Veterinary Medicine,Kazerun Branch, Islamic Azad University, Kazerun, Iran

درنا اوجی نژاد

General Practitioner, Young Researchers and Elite Club, Kazerun Branch, Islamic Azad University, Kazerun, Iran

علی قربانی رنجبری

General Practitioner, Young Researchers and Elite Club, Islamic Azad University, Kazerun Branch, Kazerun, Iran،Ph.D in Biotechnology, School of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

چکیده

سابقه و هدف: نیتریت ماده مورد استفاده در صنعت، جهت نگهداری مواد غذایی به خصوص سوسیس و کالباس می باشد. با توجه به مصرف زیاد غذاهای فسفیت در جامعه و بالا بودن نیتریت در آن ها و هم چنین وجود این ماده مضر در آب، خاک و اکوسیستم، سلامتی بسیاری از انسان ها را به خطر می اندازد. در این پژوهش اثرات نیتریت سدیم بر آنزیم های کبدی و ساختار بافتی کبد در موش صحرایی دیابتی شده، مورد بررسی قرار می گیرد. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، ۶۰ سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به ۶ گروه ۱۰ تایی شامل گروه کنترل،گروه های تجربی دریافت کننده ۱۷۵ و mg/kg/day ۳۵۰ نیتریت سدیم، گروه کنترل دیابتی (دیابتی شده با استرپتوزوتوسین) و گروه دیابتی دریافت کننده ۱۷۵ و mg/kg/day ۳۵۰ نیتریت سدیم به مدت ۶۰ روز، تقسیم شدند. پس از بیهوشی و خونگیری، سرم برای بررسی فاکتورهای ALT، AST وALP  و بافت کبد جهت بررسی تغییرات بافتی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج داده ها با استفاده از نرم افزار ۱۷ SPSS و آزمون های آماری Anova Test شامل (Tukey، Sheffe، Duncan) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و ۰۵/۰≥ p معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: در مطالعه حاضر، گروه دریافت کننده دوز ۱۷۵ و ۳۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم نیتریت سدیم و گروه های دیابتی، افزایش معنی داری را در آنزیم های ALT، AST و ALP نشان دادند (۰۵/۰> p). بیش ترین میزان ALT، AST و ALP در گروه دیابتی دریافت کننده ۳۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم نیتریت سدیم به ترتیب برابر با ۸/۳±۲۳۹، ۵/۳±۲۸۶ و ۶/۳±۱۶۲ مشخص گردید. استنتاج: بر اساس نتایج حاصل، نیتریت سدیم می تواند بر بافت کبد به خصوص در موش دیابتی اثرات مخرب را القا کند.

کلیدواژه ها

sodium nitrite, liver enzymes, streptozotocin, rats, نیتریت سدیم, آنزیم های کبدی, استرپتوزوتوسین, موش صحرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.