بررسی میزان آمادگی مراکز بهداشت کشور برای استقرار مدیریت دانش

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 26، شماره: 144
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-26-144_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا امیراسماعیلی

Associate Professor, Department of Health Services Management, Faculty of Management and Medical Informatics, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran

زهره عنبری

Associate Professor, EDC, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran

علیرضا محمدی

MSc in Medical Parasitology, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran

سعید امینی

PhD Student in Health Services Management, Faculty of Management and Medical Informatics, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran

چکیده

سابقه و هدف: به منظور ارتقای کارایی، اثربخشی و افزایش کیفیت خدمات مراکز بهداشتی درمانی کشور لازم است به نحو موثری به کسب، مدیریت و بهره وری از دانش و اطلاعات این سازمان ها پرداخت. در این مقاله میزان آمادگی مراکز بهداشت کشور برای استقرار مدیریت دانش مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی با استفاده از پرسشنامه، شاخص های رهبری، منابع انسانی، فن آوری، فرهنگ، ساختار و فرایندهای مراکز بهداشت کشور برای استقرار مدیریت دانش بررسی شدند. سئوالات پرسشنامه با استفاده از مقیاس لیکرت و از خیلی زیاد(۵) تا خیلی کم(۱) امتیازبندی گردیدند. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران و کارشناسان مسئول مراکز بهداشت کشور می باشد که از بین آن ها مراکز بهداشت واقع در ۱۵ مرکز استان انتخاب گردیدند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS. ۱۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: بر اساس یافته های پژوهش، شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات با میانگین (۰۶/۱±۲۴/۳)، فرایندهای سازمانی با میانگین (۰۴/۱±۲۱/۳)، منابع انسانی با میانگین (۹۳/۰±۲۱/۳ )، ساختار سازمانی با میانگین (۸۴/۰±۱۹/۳) و رهبری سازمانی با میانگین (۰۵/۱±۱۶/۳) دارای وضعیت مناسب برای استقرار مدیریت دانش بودند و شاخص فرهنگ سازمانی با میانگین (۹۹/۰±۹۱/۲) از وضعیت مناسبی برخوردار نبود. استنتاج: سیاستگذاران نظام سلامت لازم است نسبت به برنامه ریزی در جهت ارتقای آمادگی مراکز بهداشت کشور برای استقرار مدیریت دانش اقدام کنند. باتوجه به این که شاخص فرهنگ بدترین وضعیت را در این خصوص دارد ترویج خلاقیت و تفکر انتقادی، همکاری کارکنان با تجربه و تازه وارد، نهادینه شدن فرهنگ دانش بین کارکنان، حمایت از نوآوری در دانش و شیوه های آموزشی و ارزشیابی و ارتقای افراد با توجه به میزان مشارکت آن ها از اهمیت بیش تری برخوردار است.

کلیدواژه ها

knowledge management, establishment, health center, مدیریت دانش, استقرار, مرکز بهداشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.