مقایسه آراء امامیه و شافعیه در باره ارث بری زوجه از زوج

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق و پژوهش های دینی
  • کد COI اختصاصی: ICCA07_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 577
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدصادق جمشیدی راد

دانشیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه پیام نور تهران، ایران

رضا محبی مجد

استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه پیام نور تهران، ایران

ابوالحسن ایمانی پور خطبه سرا

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته فقه ومبانی حقوق اسلامی دانشگاه مرکزپیام نورتهران، ایران

چکیده

آراء امامیه و شافعیه در مورد ارث بری زوجه از زوج، در قالب مکتب های فقهی اسلامی به تفصیل بررسی شدهاند. در این زمینه ، دو مکتب دیدگاههای متفاوتی دارند که عبارتند از: شافعیه اصل »تفصیل « را در ارث بری زن از شوهر رعایت می کنند. این بدان معناست که زن فقط به میزانی ارث می برد که در قرآن و سنت مشروع ذکر شده باشد. در شافعیه ، همسر زن به عنوان وارث اولویت دارد و در صورت مرگ شوهر، بخشی از املاک و اموال او را به ارث می برد. هرچند که این حقوق ممکن است با وجود وارثین دیگر محدود شود. امامیه بیشتر بر اصل »عقد« تاکید می کند که به معنای این است که هر دو طرف در ازدواج حقوق و تعهداتی را به عهده می گیرند. در این نظام، وراثت بیشتر به نسبت خویشاوندان مستقیم مانند فرزندان، پدر و مادر و برادران و خواهران تعلق می گیرد. در مورد مقایسه آراء امامیه و شافعیه درباره ارث بری زوجه از زوج، اهداف مورد بررسی شامل موارد زیر می شود: حقوق زن در ارثبری بررسی حقوق زن به عنوان همسر در ارث بری از شوهر در دو مکتب فقهی ، با توجه به حقوق و تعهدات آنها در ازدواج، مورد بررسی قرار می گیرد شامل نسبت خویشاوندان مستقیم مانند فرزندان، پدر و مادر، برادران و خواهران و دیگر وارثین ممکن است .بررسی مبانی فقهی و ادله ای که هر مکتب برای استدلال خود در مورد ارث بری زوجه از زوج استفاده می کند که شامل مراجعه به قرآن، سنت پیامبر (صلی الله علیه و آله ) و اجتهادات علما است . روش این تحقیق : نظری با رویکرد توصیفی -تحلیلی است . یافته ها: امامیه ، یکی از اصول ارث بری را »وصول« می داند که زوجه می تواند به عنوان وارث زنده شونده زوج خود در نظر گرفته شود و به عنوان وارث از او بهرهمند می شود. بر اساس آرای شافعیه ، زوجه به عنوان وارث زوج خود در نظر گرفته نمی شود، در صورت مرگ زوج، از ارث او بهرهمند نمی شود. در این حالت ، وراثت به سمت سایر وارثان مذکور در قوانین ارث شافعیه می رود.

کلیدواژه ها

ارث زوجین ، امامیه ، شافعیه ، مبانی فقهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.