واکاوی ضمان قهری ناشی از استیفاء در فقه امامیه و حقوق مدنی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی فقه، حقوق و پژوهش های دینی
  • کد COI اختصاصی: ICCA07_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام رضائی

عضو هیئت علمی گروه الهیات و معارف اسلامی،دانشکده الهیات )فقه و مبانی حقوق اسلامی(،دانشگاه پیام نور،تهران،ایران

چکیده

استیفاء و بهره مندی از عمل یامنافع از جمله موارد مهم در نظر فقها و حقوق دانان به شمار می آید که چنانچه بر مبنای اذن تحقق یافته باشد؛ موجد مسئولیت و ضمان قهری می گردد. هرچند هر نوع انتفاع و استیفاءیی می تواند موجب ضمان گردداما؛ در قانون مدنی موارد ماذونه و غیر ماذونه از یکدیگر تفکیک گردیده است و استیفاء غیر ماذون را در قالب غصب و دیگر مصادیق بیان نموده که موجب ضمان قهری می گردد. آنچه در این تحقیق به روش کتابخانه ایی با تکیه بر منابع فقها و حقوقدانان به آن پرداخته شد قاعده استیفاء می باشد که در صورت استفاده و بهره برداری ناشی از اذن مالک می توان ضمان قهری را نیز بر عهده شخص قرار داد.و به موجب اذن ناشی از جانب مالک و تتحقق شرایطی چون عدم تبرع و اقدام به بهره برداری از عین و منافع آن می توان موجبات ضمان قهری را فراهم آورده و شخص را مسئول دانست .

کلیدواژه ها

ضمان،استیفاء،اذن،ضمان قهری،مسئولیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.