اثرات پودر بامیه (Okra) بر هیستومورفومتری و عملکرد هورمونی غده تیروئید و پروفایل لیپیدی موش‎های صحرایی دیابتی HFD/STZ

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 27، شماره: 147
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-27-147_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعیم عرفانی مجد

Professor, Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran

رضا فاطمی طباطبایی

دانشیار، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

عباس جلودار

Associate Professor, Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran

ناهید موتمن

دانشجوی دکتری بافت شناسی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

چکیده

سابقه و هدف: گیاه بامیه دارای خواص دارویی متفاوتی است و گزارش هایی مبنی بر کاهش عوارض دیابت با مصرف گیاه بامیه وجود دارد. در این پژوهش، اثرات بامیه بر هیستومورفومتری و هیستوشیمیایی غده تیروئید، پروفایل لیپیدی و هورمون های T۳ و T۴ موش صحرایی دیابتی نژاد ویستار مطالعه شد. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، ۲۵ سر موش صحرایی نر (g ۲۵۰-۲۰۰) به پنج گروه پنج نفری شامل: کنترل (G۱)، موش های سالم بدون هیچ گونه درمان؛ کنترل دریافت کننده بامیه (G۲)، (mg/kg ۲۰۰ روزانه و طی چهار هفته) ؛ دیابتی (G۳)، موش های دیابتی بدون هیچ گونه درمان؛ دیابتی دریافت کننده متفورمین (G۴)، (mg/kg ۲۰۰ روزانه و طی چهار هفته) و دیابتی دریافت کننده بامیه (G۵)، (mg/kg ۲۰۰ روزانه و طی چهار هفته) تقسیم شدند. برای ایجاد دیابت، چهار هفته جیره پر چرب به موش ها خورانده شد و پس از این مدت، داروی استرپتوزوتوسین به میزانmg/kg ۳۵ و به صورت درون وریدی تزریق گردید. در پایان آزمایش، نمونه خون حیوانات جهت بررسی HDL-c، LDL-c، کلسترول تام، تری گلیسرید و هورمون های T۳ و T۴ گرفته شد. پس از آسان کشی، غده تیروئید موش ها جدا و در فرمالین بافر ۱۰ درصد تثبیت گردید. درادامه، از مقاطع پارافینی، برش های ۵ تا µm ۶ تهیه شد و رنگ آمیزی های هماتوکسیلین و ائوزین و آلدهید فوشین صورت گرفت. یافته ها: تعداد و اندازه فولیکول های بزرگ غده تیروئید در گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل کاهش یافت و تعداد فولیکول های کوچک افزایش معناداری را نشان داد (۰۵/۰P< ). سطح T۳ و T۴ سرم نیز در گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل کاهش داشت؛ اما در میزان TGو LDL-c افزایش معناداری مشاهده شد (۰۵/۰P< ). قابل ذکر است که درمان با بامیه و متفورمین سبب بهبود این تغییرات نسبت به گروه دیابتی گردید (۰۵/۰P< ). استنتاج: با توجه به نتایج، پودر بامیه به طور چشم گیری در پیشگیری، کنترل و کاهش عوارض دیابت اثرگذار می باشد.

کلیدواژه ها

HFD/STZ diabetes, lipids, Okra, thyroid gland, T۳, T۴, بامیه, دیابت HFD/STZ, غده تیروئید, لیپید, T۳, T۴

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.