اندازه گیری دوز ورودی سطح و دوز موثر بیماران در رادیولوژی قفسه سینه و شکم در همدان و مقایسه با استاندارد جهانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 27، شماره: 147
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-27-147_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم پورکاوه

گروه رادیولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

صفورا نیکزاد

گروه فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

نقی جباری وصال

گروه فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

چکیده

سابقه و هدف: با افزایش استفاده از پرتوهای ایکس در تشخیص پزشکی، آگاهی از میزان دوز دریافتی بیماران و مقایسه آن با سطح استاندارد جهانی ضروری است. هدف از این مطالعه، تخمین دوز ورودی سطح (ESD :Entrance Surface Dose) و دوز موثر (Effective Dose: ED) بیماران در تصویربرداری (قفسه سینه و شکم) با سیستم های رادیولوژی تشخیصی در شهر همدان بود. در مرحله بعدی، مقادیر اندازه گیری‎شده با نتایج گزارش‎شده از دیگر شهرهای ایران و استاندارد International Atomic Energy Agency (IAEA) مقایسه گردید. مواد و روش ها: نمونه های مورد مطالعه، از بین بیماران مراکز رادیولوژی شهر همدان انتخاب شدند. سه عدد دوزیمتر ترمولومینسانس TLD برای اندازه گیری دوز هر بیمار استفاده گردید. اندازه گیری ها بر روی ده بیمار (برای هر اندام و دستگاه) انجام و اطلاعات بیمار، دستگاه و شرایط تابش دهی ثبت شد. ESD و ED محاسبه و با مقادیر گزارش شده از مطالعات دیگر و همچنین مقدار استاندارد IAEA مقایسه گردید. یافته ها: نتایج ESD نشان داد که تفاوت معناداری بین مدل های مختلف دستگاه های رادیولوژی وجود ندارد (۰۵/۰< P). در این مطالعه میانگین ESD برای قفسه سینه و شکم، به ترتیب ۰۹/۰ ± ۴۳/۰ و  mGy ۱۹/۰ ± ۵۱/۲ و میانگین ED محاسبه شده برای قفسه سینه و شکم به ترتیب ۰۵/۰ و msv ۳۳/۰ بود. استنتاج: مقدار ESD محاسبه شده برای قفسه سینه بالاتر و برای شکم کمتر از سطح IAEA بود. میانگین ED برای هر دو روش تصویربرداری از قفسه سینه و شکم، از سطح استاندارد IAEA پایین تر بود.

کلیدواژه ها

abdomen radiology, absorbed dose, chest radiology, effective dose, entrance surface dose, رادیولوژی شکم, رادیولوژی قفسه سینه, دوز جذبی, دوز موثر, دوز ورودی سطحی پوست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.