تاثیر سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی بر فاکتورهای التهابی موثر در ترمیم زخم دیابتی مدل حیوانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 27، شماره: 148
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-27-148_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حوری قانعی الوار

دانشجوی دکتری بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

ساره ارجمند

استادیار، مرکز تحقیقات پروتئین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

عباس صاحبقدم لطفی

استاد، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مسعود سلیمانی

استاد، گروه هماتولوژی دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

فاطمه مشهدی عباس

دانشیار، گروه آسیب شناسی دهان فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

سابقه و هدف: زخم های التیام نیافته مزمن دیابتی یکی از چالش های بزرگ پزشکی در جهان می باشد. درمان با سلول های بنیادی به عنوان یک رویکرد جدید در مدیریت چنین زخم هایی که نیاز به کاوش بیش تر دارد، در حال توسعه می باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر سلول های بنیادی مشتق از بافت چربی بر فاکتورهای مهم التهابی موثر در ترمیم زخم دیابتی مدل حیوانی انجام شد. مواد و روش ها: سلول های بنیادی مزانشیمی پس از جداسازی از بافت چربی موش از نظر مارکرهای سطحی اختصاصی CD۳۴، CD۹۰ و CD۴۴ و پتانسیل تمایز به رده های سلولی تایید شدند. سپس ۱۰۶ سلول در ناحیه درم اطراف زخم ایجاد شده در موش دیابتی تزریق گردید و بافت زخم از نظر بیان ژن های IL-۱۰،IL-۸  به وسیله q-PCR و هیستوپاتولوژی در روزهای ۳، ۷، ۱۴ و ۲۱ مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها: میزان بیان ژن IL-۱۰ در گروه تیمار شده با سلول های بنیادی در مقایسه با گروه دیابتی بدون تیمار و گروه بدون دیابت در روزهای ۳، ۱۴ و ۲۱ افزایش معنی داری (۰۵/۰< p) داشت در حالی که بیان ژن IL-۸ در این گروه در مقایسه با گروه دیابتی بدون تیمار در روزهای ۷،۱۴، ۲۱ کاهش نشان داد. برررسی هیستوپاتولوژیکی بافت زخم ها نشان داد که تیمار با سلول بنیادی سبب ایجاد ضمائم پوستی، عدم التهاب و حضور بافت گرانوله می شود و به طور کلی فرایند التیام بهتر می باشد. استنتاج: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سلول های بنیادی می توانند شاخص های التیام زخم را بهبود بخشند.

کلیدواژه ها

diabetic wound, healing, cytokines, stem cell, التیام, زخم دیابتی, سایتوکین ها, سلول بنیادی مزانشیمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.