حذف کروم (VI) از محلول آبی بوسیله کربن فعال اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی بنزآلکونیوم کلراید

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 27، شماره: 148
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-27-148_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رمضانعلی دیانتی تیلکی

دانشیار، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران ساری، ایران

سیده صبا حسینی مطلق

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

چکیده

سابقه و هدف: ترکیبات کروم (VI) سرطان زا هستند و در آب های زیر زمینی به صورت یون های منفی کرومات و دیکرومات یافت می شوند. هدف از این مطالعه جذب آن ها به وسیله کربن فعال اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی بنزآلکونیوم کلراید بود. مواد و روش ها:  بر حسب غلظت بحرانی تشکیل میسل (CMC)، سه غلظت از بنزآلکونیوم کلراید شامل نصف، یک برابر و دو برابر غلظت تشکیل میسل برای اصلاح کربن فعال استفاده شد. بارگذاری سورفکتانت روی کربن فعال به روش تماس در زمان ۲۴ ساعت روی همزن انجام شد. کربن های فعال  اصلاح شده و معمولی به عنوان جاذب کروم شش ظرفیتی از محلول های آبی مورد آزمایش قرار گرفتند. آزمایشات به صورت ناپیوسته و پیوسته در شرایط محیط خنثی(۷ pH=)، اسیدی(۴ pH= ) و قلیائی (۱۰ pH=)  انجام شد. کروم(VI) به روش اسپکتروفوتومتری اندازه گیری شد. یافته ها: زمان به تعادل رسیدن جذب کروم برای کربن فعال معمولی ۱۸۰ دقیقه و برای کربن فعال اصلاح شده ۱۲۰ دقیقه بدست آمد. بر اساس مدل لانگموئیر حداکثر ظرفیت جذب کروم(VI) برای کربن فعال معمولی ۷۹/۱mg/g بود اما در کربن فعال اصلاح شده به ۸۷/۸  mg/g افزایش یافت. کربن فعالی که با دو برابر غلظت CMC از سورفکتانت اصلاح شده بود بیش ترین کارآئی جذب را در pH برابر ۷ و دز جاذب ۵ گرم بر لیتر نشان داد. در آزمایشات پیوسته نقطه شکست منحنی کارآئی ستون حاوی کربن فعال اصلاح شده نسبت به کربن معمولی سه برابر بهبود یافت. ایزوترم جذب لانگموئیر و سینتیک شبه درجه دو به دست آمد. استنتاج: اصلاح کربن فعال با سورفکتانت کاتیونی موجب حذف کامل کروم (VI) در غلظت های کم تر از ۱۰ میلی گرم بر لیتر می گردد. از این رو می توان از این روش برای افزایش کارآئی جذب این عنصر سمی از آب استفاده نمود.

کلیدواژه ها

hexavalent chromium, cationic surfactant, activated carbon, adsorption, کروم شش ظرفیتی, سورفکتانت کاتیونی, کربن فعال, جذب سطحی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.