اثرات سرب و کادمیوم بر بقاء، پیش پراکسیداسیون لیپیدی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در کرم خاکی ایزینیا فتیدا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 27، شماره: 149
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-27-149_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین سینکاکریمی

Malayer University

عیسی سلگی

Malayer University

اباصلت حسین زاده کلاگر

Mazandaran University

چکیده

سابقه و هدف: گسترش روز افزون ورود فلزات سنگین به محیط و تاثیر آن ها روی ساختار اجتماع جانداران خاکزی موجب بر هم زدن اکوسیستم خاک می شود. از سویی دیگر مطالعه پاسخ های مولکولی و سلولی بی مهر گان خاکزی به عنوان بیومارکرهایی از سلامت محیط می تواند اطلاعات مفیدتری در رابطه با اثرات استرس آلاینده ها بر آن ها ارائه دهد. از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات سرب و کادمیوم روی بقاء، توده زیستی و نیز پراکسیداسیون لیپیدی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل به عنوان نشانگرهای فیزیولوژیکی سلول، از گونه Eisenia fetida کرم خاکی بوده است. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی تست سمیت روی کرم خاکی به روش Filter paper مطابق دستورالعمل ۲۰۷ سازمان همکاری اقتصادی و توسعه جهانی (OECD) انجام شد. سطح فعالیت آنتی اکسیدان های کل (TAC) و پراکسیداسیون لیپیدی به ترتیب با روش های توان آنتی اکسیدانی احیای آهن (FRAP) و تیو باربیوتوریک اسید (TBA) اندازه گیری شدند. یافته ها: این مطالعه نشان داد میزان LC۵۰  به عنوان نشانگر بقاء برای سرب و کادمیوم به ترتیب بر حسب µg/cm۲ در بازه زمانی ۲۴ ساعته ۸۴/۵۴ و ۱۸/۱۴و در بازه ۴۸ ساعته ۱/۳۴ و ۴/۸ است. هم چنین به طورکلی با افزایش غلظت سرب و کادمیوم، میزان مرگ، کاهش وزن، پراکسیداسیون لیپیدی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل افزایش یافت. این در حالی است که حساسیت کرم ها به کادمیوم نسبت به سرب بیش تر بود(۰۵/۰P< ). استنتاج: براساس یافته ها در گونه  E. fetida کرم خاکی در حضور سرب و کادمیوم TAC و MDA به طور معنی داری افزایش پیدا می کند. لذا اندازه گیری TAC و MDA می تواند به عنوان نشانگرهای فیزیولوژیکی سلول در حساسیت گونه E. fetida کرم خاکی به آلاینده های سرب و کادمیوم در مدیریت منابع آلاینده و سلامت محیط زیست مورد توجه محققین قرار گیرد.

کلیدواژه ها

cadmium, earthworm, lead, lipid peroxidation, Malondialdehyde, total antioxidant capacity, کرم خاکی, ظرفیت آنتی اکسیدان های کل (TAC), پراکسیداسیون لیپیدی, مالون دی آلدئید (MDA), سرب, کادمیوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.