مولفه ها و راهکارهای بحران مشروعیت از منظر فلسفه سیاسی اسلامی با تطبیق بر جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست متعالیه، دوره: 10، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_SMP-10-39_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمدهادی مقدسی

دانشجوی دکتری، گروه علوم سیاسی، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، قم، ایران

نجف لک زایی

استاد، گروه علوم سیاسی، دانشگاه باقرالعلوم(ع)؛ عضو انجمن مطالعات سیاسی حوزه، قم، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر واکاوی مولفه ها و راهکارهای بحران مشروعیت در حکومت های فضیلت گرا است. با روش توصیفی- تحلیلی، گزاره های فلسفه سیاسی از آثار حکیمانی مانند فارابی و نصیرالدین طوسی و گزاره های مربوط به نمونه مطالعه (جمهوری اسلامی ایران) نیز از قانون اساسی و بیانات امام خمینی و همچنین تجربه سیاسی جمهوری اسلامی ایران استنباط شده است. فرضیه این پژوهش تک بعدی نبودن مولفه ها و راهکاری بحران مشروعیت است؛ چراکه فلسفه سیاسی اسلامی افزون بر ابعاد مادی زمامداری، ابعاد گفتمانی و انگاره ای را نیز در مشروعیت اثرگذار می داند. بحران مشروعیت در ناحیه منابع مشروعیت پدید می آید؛ منابع مشروعیت از منظر فلسفه سیاسی اسلامی، استحقاق فردی و رضایت مردمی است. دستاورد پژوهش حاضر شناسایی «چندپاره گی مشروعیت سیاسی»، «گسست عقیدتی حاکم و مردم» و «رکود معیشت» به عنوان مولفه ها و «تربیت سیاسی»، «اقناع فکری»، «تقویت تولید داخلی، تامین اجتماعی و تجارت خارجی» به عنوان راهکارهای تقویت مشروعیت است.

کلیدواژه ها

مشروعیت سیاسی, فلسفه سیاسی اسلامی, جمهوری اسلامی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.