فرایند رویت تا خلق اثر در نقاشی­های مجموعه­ای امپرسیونیستی کلود مونه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه گرافیک نقاشی، دوره: 6، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_ARJGAP-6-10_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 367
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه شمس نجف آبادی

هنرهای تجسمی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

افسانه ناظری

دانشکده هنرهای تجسمی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

بازنمایی تصویر در آثار امپرسیونیستی کلود مونه، نحوه رویت طبیعت را به صورتی دیگرگونه به تصویر می­کشد؛ گونه­ای از نگریستن که به تناسب و ضرورت، شیوه خاصی از بازنمایی را می­طلبد. توصیف و تفسیر نوینی که مونه از طبیعت ارائه می­دهد، چهره­ای متفاوت از این مقوله آشنا و تکراری را بر بوم باز می تاباند. افزون بر این، وی با تمهیدات و شگردهای نوین بصری، تحولی شگرف در زمینه موضوع نقاشی و شیوه ساخت آن ایجاد می­کند. در پژوهش پیش رو، نویسندگان بر آن بوده­اند تا با هدف بررسی شیوه نگریستن مونه و در پی آن تحول در زبان تصویری وی، براساس بازنمایی لحظه، روش ادراکی نقاش را با عطف به ارزش­های تصویری مورد تحلیل و تفسیر قرار داده و به این پرسش پاسخ دهند که نحوه رویت طبیعت در نزد مونه چگونه در فرایند خلق اثر به کاربست تکنیک و تمهیدات بصری خاص انجامیده است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر شیوه رویت و ادراک مونه از طبیعت در حال گذار بوده است. یافته­های پژوهش نمایانگر آن است که طرح لمحه­ای چون لحظه آنی برای مونه به مثابه مقوله­ای فرار و احاطه­ناپذیر، سبب می­شود که موضوع نقاشی حکم آینه­ بازتاب دهنده­ای را بیاید که شرایط جوی هر دم متغیر را در لحظه آنی استحاله ثبت ­کند. مونه این چنین حقیقت مسلم و ثابت انگاشته شده طبیعت در شیوه­های پیشین نقاشی را به ادراک و تجربه فردی هنرمند در لحظه معطوف می­کند. مونه با اولویت دادن به نور و ادراک و به واسطه به کارگیری تمیهدات بصری متناسب با نگرش خود، به گزارش احساس خود از طبیعت می­پردازد و به سنت رئالیسم ژرف نمایانه پایان می­بخشد. او در بازی متقابل و متعارض انعکاس­ها و روشنی­ها  تعامل شئ و محیط را برجسته می­کند و بیش از موضوع سعی در فراچنگ آوردن جایگاهی نادیدنی و احاطه­ناپذیر را دارد.

کلیدواژه ها

کلیدواژه ها: رویت طبیعت, فرایند خلق اثر, لحظه اکنون, نقاشی, کلود مونه, امپرسیونیسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.